Foto: MN Press
Aleksandar Mitrović

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se direktno na Svetsko prvenstvo u fudbalu pošto je u poslednjem meču kvalifikacija pobedila u gostima Portugaliju sa 2:1 posle totalnog preokreta i gola Mitrovića u 90. minutu.

Moderno, smireno i profesionalno! Tako bi se najbolje opisalo sve ono što su izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija prikazali u odlučujućem duelu odigranom u Lisabonu.

Posle lošeg početka i gola koji je šokirao čitav tim, usledila je mnogo bolja igra, konstantan pritisak na gol rivala i onda potpuni preokret. Golove su postigli Dušan Tadić u prvom poluvremenu, i onda, na samom kraju meča nabolji strelac, Aleksandar Mitrović koji je  još jednom pokazao zašto je najbolji strelc u istoriji Srbije.

Odmah na početku meča usledio je šok za Srbiju. Portugal je poveo u 2. minutu posle gola Renata Sanćeza. Nemanja Gudelj je pogrešio i poklonio loptu domaćinima. Bernardo Silva je dodao do Renata Sančesa koji pogađa za rano vođstvo.

U nastavku, igralo se otvoreno na obe strane, a utisak je bio da se Srbija brzo oslobodila pritiska i zaigrala mnogo bolje posle gola Portugalaca. Nizale su se šanse, a najbolju je propustio Dušan Vlahović kada je u pogodio stativu u 10. minutu.

I u nastavku, Srbija je stvarala šanse, dok su se Portugalci odlično branili i pobremeno stvarali šanse.

Inicijativa Srbije se isplatila u 33. minutu kada je Tadić snažno šutirao, a lopta se odbila od golmana Ruja Patrisija i otišla u gol za izjednačenje.

I do kraja poluvremena, Srbija je igrala otvoreno, stvarala šanse, ali bez izgledne prilike za gol i preokret.

U nastavku, Srbija je krenula na “sve ili ništa”. Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je uveo u igru i Aleksandra Mitrovića koji je u ušao umesto Gudelja, pa su tako Orlovi nastavili sa dvojicom napadača.

Nastavio se pritisak Srbije, a šanse su se nizale. Najbolje su imali Vlahović  u dva navrata, a potom i Mitrović. Posle prodora i centaršuta Kostića Valhović je u 60. minutu zamalo zaksanio u petercu. Trebalo je da dobijemo korner, ali sudija Orsato pokazuje na gol aut.

Potom, Vlahović je šutirao snažno, a njegov udarac je izblokiran.

U 82. minutu usledila je i nova prilika. Filip Kostić je odlično centrirao sa leve strane, loptu je glavom zahvatio Aleksandar Mitrović, ali ona prolazi pored leve stative golmana Luja Patrisija.

Do kraja, Mitrović je odlično reagova posle kornera i u 90. minutu glavom pogodio za 2:1 i potpuni preokret koji Srbiju vodi direktno na Svetsko prvenstvo.

TOK UTAKMICE: PORTUGAL – SRBIJA 1:2

II Poluvreme

90. minut – Goool! Srbija vodi golom Mitrovića! Plasman na Svetsko prvenstvo je sve bliže!

85. minut – Srbija ima totalnu inicijativu i stvara šansu za šansom.

82. minut – Kakva prilika za Srbiju! Filip ostić je odlično centrirao sa leve strane, loptu je glavom zahvatio Aleksandar Mitrović, ali ona prolazi pored leve stative golmana Luja Patrisija.

76. minut – Lopta dolazi do Vlahovića koji šutira, ali je njegov udarac izblokiran.

73. minut – Igra se otvoreno na obe strane. Srbija je u nekoliko navrata centaršutevima pokušala da ugrozi gol Portugalije, a rezultat ostaje nepromenjen.

61. minut – Renato Sančez je snažno šutirao, ali loptu hvata golman Rajković.

60. minut – Posle prodora i centaršuta Kostića Valhović je zamalo zaksanio u petercu. Trebalo je da dobijemo korner, ali sudija Orsato pokazuje na gol aut.

51. minut – Velika prilika za Portugaliju. Nije Pavlović uspeo da zaustavi Sančeza, Lukić je ispucao loptu koja se od Rajkovića odbila u korner.

49. minut – Igra se otvoreno na obe strane. Selektor Dragan Stojković Piksi u igru je uveo Aleksandra Mitrovića umesto Gudelja. Oba tima stvaraju šanse ali nema prilike za gol.

I Poluvreme

45. minut – Poluvreme.

43. minut – Nova pretnja Portugalaca. Ovoga puta usledio je centaršut sa desne strane, ali niko od napadača nije zahvatio loptu i rezultat ostaje nepromenjen.

41. minut – Igra se brzo uz šanse na obe strane. Prvo je Vlahović imao novu priliku za gol, da bi sa druge strane i Portulaci zapretili u dva navrata.

33. minut – Gol!!!! Tadić je strelac! Inicijativa i pririsak Srbije se isplatio. Sa ivice šesnaesterca šutirao je Tadić, a lopta se odbila od golmana Portugalije Ruja Patrisija i završila u golu. 

31. minut – Nastavljaju se napadi Srbije. Kostić je prošao po levoj strani, ali je njegov centarput izblokiran.

28. minut – Pokušao je Tadić da centrira sa desne strane, ali loše, pravo u ruke Rui Patrisija. Srbija definitivno ima veći posed u poslednjih 15-ak minuta, ali ne uspeva ozbiljnije da zapreti domaćinu.

22. minut – Letela je lopta oko peterca domaćina, izveli smo i korner, pa je Andrija Živković pokušđao da centrira, ali bez opasnosti po gol Portugalije.

15. minut – Ronaldo pokušao iz slobodnog udarca, ali malo iznad gola Predraga Rajkovića.

14. minut – Odlično dodavanje Sergeja Milinković-Savića koji dodaje ka Tadiću, ali odbrana Portugalije odlično reaguje. Srbija pritiska i stvara šansu za šansom.

10. minut – Stativa Vlahovića! Srbija je imala najbolju priliku za izjednačenje.

2. minut – Gol!! Portugalija vodi, strelac je Renato Sančes! Velika greška Nemanje Gudelja koji je poklonio loptu domaćinima. Bernardo Silva je dodao do Renata Sančesa koji pogađa za rano vođstvo. 

Srpski selektor Dragan Stojković se odlučio za sledeći sastav: Rajković – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, Gudelj, Lukić, Milinković-Savić, Kostić – Tadić – Vlahović.

Iznenadio je Piksi izborom igrača i odlučio se samo za jednog igrača u špicu – Dušana Vlahovića, dok je najbolji strelac Srbije u kvalifikacijama Aleksandar Mitrović ostao na klupi za rezerve.

Takođe, promena je i na poziciji desnog spoljnog gde je umesto očekivanog Nemanje Radonjića mesto zauzeo Andrija Živković.

Uoči meča

Srbija je došla da pobedi i ode na Mundijal, a siguran sam da ni Portugal neće igrati na nerešen rezultat, ko bude bolji, putovaće u Katar, poručio je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi uoči meča odluke u Lisabonu.

– Neće doći 50.000 ljudi da gleda ekipu spremnu da kalkuliše i traži samo bod. Portugal nije takav tim, nije to ni Srbija. U Lisabonu se sastaju jedine dve neporažene ekipe u neobično brzim i mini kvalifikacijama. Došlo je vreme da vidimo ko je bolji – rekao je Stojković na konferenciji za medije u Lisabonu.

On je dodao da ima iznenađenje za Portugalce.

– Možete da očekujete sve, ali u jedno sam ubeđen, gledaćete dobru Srbiju, spremnu da se upusti u žestoku borbu sa sjajnim Portugalom – kazao je on.

Kako je naveo, napadački stil igre sigurno neće menjati.

– Od početka kvalifikacija krenuli smo sa jednim stilom, nema razloga da menjamo formaciju u poslednjoj utakmici. Respektujemo sebe, gajimo atraktivan i napadaeki fudbal. Naša ideja nije da se adaptiramo Portugalu, već kroz dobru igru da dođemo do nama potrebnom rezultata poručio je Piksi.

Prema njegovim rečima, “svakako je da su Portugalci u prednosti jer im igra bod, jer su domaćini i jer imaju Kristijana Ronalda, ali…”.

Prednost Portugala je, kako je rekao, u domaćem terenu i u tome što mu odgovara i remi.

– Ronaldo može i sa jednom nogom da odluči utakmicu. Nema mnogo filozofije, odlično se poznajemo, kolega Santoš sve zna o našem, kao i mi o njihovom timu.Zato neka pobedi najbolji u našoj grupi – zaključio je Stojković.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here