Posle subotnjih maratonskih mečeva sa Cicipasom i Sonegom, najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je sa 2:1 (7:5, 1:6, 6:3) u velikom finalu Mastersa u Rimu od Rafaela Nadala koji je došao do svog 10 trofeja u glavnom gradu Italije. 

Još jedan “epski meč” i tenis sa druge planete prikazali su Novak i Rafa, a ovoga puta, Španac je bio bolji. Od početka do kraja meča, viđeno je sve ono najbolje što tenis može da ponudi, a dvojica velikih rivala ponovo su dokazali zašto igraju najlepši i najbolji tenis.

Od starta meča viđena je velika borba dvojice tenisera. Sam početak pripao je Novaku koji je bio smiren i odličnom igrom, uspeo je odmah da dođe do brejka i povede sa 2:0. U tim momentima, delovalo je da Đoković potpuno kontroliše situaciju, pa je tako u jednom od poena, uspeo da se izvuče i iz bezizlazne situacije, odbrani se i osvoji poen.

Posle početne dominacije Novaka, usledilo je i Rafino buđenje. Španac je odmah uzvratio Novaku i vratio brejk. Do kraja seta, obojica tenisera su osvajala poene na svoj servis da bi Novak na 5:5 i 40:30 napravio duplu grešku što Rafa koristi za novi brejk i 6:5.

Bilo je to dovoljno Nadalu, koji je servirao za set, i uz malo muke, posle 40:40 uspeo da ga osvoji.

U nastavku, Novak je set započeo uz nekoliko grešaka. Ipak, kada je na 1:1 servirao, na 40:30 za Nadala, uspeo je da izjednači i potom odservira 2 asa. Bio je to momenat koji je najavio mnogo bolju igru. Tako je u narednom gemu uspeo da ponovo dođe do brejk šanse i dođe do brejka za 3:1.

Do kraja seta, Novak je igrao sve bolje i bolje, dok Nadal nije uspevao da odgovori na igru rivala. Usledio je novi brejk koji novak potvrđuje za ubedljivih 6:1.

U 3. setu ponovo je viđena neverovatna borba i odličan tenis. Nije bilo brejkova do sredine seta, a onda je Novak na 2:2 imao brejk šansu koju Nadal uspeva da spasi uz mnogo sreće. Ovakav ishod gema utiao je na Novaka koji loše servira, a Rafa to koristi za brejk.

Do kraja, Nadal je osvojio poen na svoj servis, a onda novim poenom overio pobedu za 10 trofej u Rimu.

TOK MEČA: NOVAK ĐOKOVIĆ – RAFAEL NADAL 0:0 (5:7, 6:1,  )

III Set

2:5 – Nadal je potvrdio brejk i vodi. 

2:4 – Brejk Nadala! Posle brejk šanse koju nije iskoristio Novak dozvoljava Nadalu brejk!

2:3 – Uz mnogo sreće Nada uspeva da osvoji gem. Imao je Novak dve brejk lopte, ali je prvo promašio smeč, a da bi potom i mreža omela Novaka da dođe do brejka.

2:2 – Ponovo osvajaju i jedan i drugi teniser poene na svoj servis.

1:1 – Neverovatan meč u Rimu! Obojica tenisera osvajaju poene na svoj servis.

II Set

6:1 – Odlična igra Novaka koji je uz dva brejka osvojio set.

5:1 – Brejk Đokovića! Ponovo je Novak došao do 40:30 i situacije da napravi brejk protiv Nadala. Od prvog do poslednjeg poena Novak je imao odlične izbore udaraca na koje Nadal nije uspeo da odgovori. Novak ubedljivo vodi i servira za set. 

4:1 – Potvrdio je brejk Novak i vodi u 2. setu!

3:1 – Brejk Đokovića! Odlična igra na kraju prošlog gema se nastavila. Novak je na Nadalov servis uspeo da odgovori, dođe do 40:15 i napravi brajk!

2:1 – Novak je ponovo pravio greške, kao i na tartu 2. seta. Tako je dozvolio Rafi brejk šansu na 40:30. Ipak, uspeo je da izjednači i onda sa 2 asa osvoji gem.

1:1 – Novak je osvojio gem na svoj servis, imao je i 30:15 na servis Nadala, ali nije uspeo da dođe u situaciju da dođe do brejka.

I Set

5:7 – Rafa zahvaljujući odličnom servisu i forhendu osvaja set!

5:6 – Brejk Nadala na kraju seta! Novak je na 40:30 napravio duplu grešku za 40:40, a Nadal e uspeo da podigne nivo igre, iskoristi blagi pad Novaka i dođe do brejka i sada servira za 1. set. 

5:5 – Uspeva Novak da osvoji novi poen, a Nadal ga prati u stopu.

4:4 – Nema promene rezultata u Rimu. Posle početnih brejkova na startu seta, i jedan i drugi teniser osvajaju gemove na svoj servis uz dugu razmenu i veliku borbu.

4:3 – Imao je Nadal novu priliku za brejk. Žestoko je odgovorio na Đokovićeve servise, a u jednom momentu je u punom trku, baš kao i u prethodnom meču, ponovo pao. Krenuo je Rafa na Novakovu loptu, odbranio se i osvojio poen, ali je tokom proklizavanja zakačio liniju i odleteo van terena. Naravno, ovo ga je potpuno razbesneo pa se razdrao kao razjareni bik.

3:3 – Novo izjednačenje u Rimu.

3:2 – Rafa je rutinski osvojio poen na svoj servis, baš kao i Novak u narednom gemu.

2:1 – Brejk Nadala! Imao je Đoković priliku da potvrdom brejka stekne ubedljivu prednost na startu meča, ali je Rafa žestoko uzvratio, napao i odmah vratio brejk Novaku. Sve je ponovo otvoreno. 

2:0 – Brejk Đokovića! Novak je odlično ušao u meč i osvojio gem na svoj servis. Odmah je u nastavku dobro namučio Nadala i došao do brejk lopte, potom i do druge, da bi tek iz trećeg pokušaja uspeo da osvoji novi poen za ubedljivo vođstvo na startu meča. 

Uoči meča: 

Ðoković je 11. finale turnira u glavnom gradu Italije izborio posle velike subotnje borbe sa Cicipasom, a onda i protiv domaćeg predstavnika Lorenca Sonega. Sa druge strane, Nadal će 12. put u karijeri igrati finalni meč na Foro Italiku, pošto je u dva seta eliminisao Amerikanca Rajlija Opelku.

Srpski teniser brani titulu i bori se za šesti trofej na rimskoj šljaci, dok će Španac pokušati da osvoji 10. pehar na ovom turniru.

Biće ovo šesti duel dva igrača u finalu Rima, pošto su se prethodno sastajali 2009, 2011, 2012, 2014. i 2019. godine, a Nadal tri puta bio bolji u finalnoj borbi. Takođe, ovo im je 57. međusobni susret i trenutno Novak vodi protiv Rafe 29-27.

Nagradni fond Mastersa u Rimu je 2.082.960 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here