MN PRESS

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Kairata u Almatiju rezultatom 2:1 u prvom meču druge runde kvalifikacija za Ligu šampiona.

Loše izdanje ekipe Dejana Stankovića kaznio je domaćin i stekao lepu prednost pred revanš u Beogradu sledeće srede.

Junak Kairata bio je doskorašnji štoper Partizana Maki Banjak, koji je na debiju po dolasku iz Beograda postigao gol 10 minuta pre kraja.

Banjak, koji se nije igrao u dresu Partizana, matirao je Milana Borjana posle neopreznosti Milana Rodića i doneo trijumf kazahstanskom šampionu.

Prethodno je domaćin vodio preko Hosea Kantea u prvom poluvremenu, a Zvezda izjednačila u nastavku autogolom Dina Mikanovića.

Kada se sve podvuče, loš rezultat po crveno-bele, koji nisu prošli nekažnjeno za bezidejnu i bledu partiju u gradu udaljenom skoro 4.500 kilometara od prestonice Srbije.

Zvezda je praktično “prosula” prvo poluvreme.

Kao da je ležerno ušla u meč, što je moglo da rezultatira već u drugom minutu kada je Kamo Hovhasijan prošao celu odbranu Zvezde po sredini i izašao pred Milana Borjana, a ovaj mu skinuo zicer.

To upozorenje nije bilo dovoljno za crveno-bele, već su nastavili da se muče sa kreacijom i iznošenjem lopte na visok presing domaćina.

Kairat je delovao brže, odlučnije i motivisanije i to je krunisao golom posle prekida, dobijenog u ko zna kom prodoru po njihovoj desnoj strani.

“Zaspali” su Mirko Ivanić i Radovan Pankov, a Kante iskoristio njihov nesporazum nebeskim skokom za 1:0.

Ni rani gol “žuto-crnih” nije razmrdao Zvezdu, čak je i odmogao, pa je igrala kao da je jedva čekala odlazak na pauzu.

Očigledno da joj je prijala, pošto je u nastavku zaigrala nešto bolje, što i nije teško kada se pogleda partija u prvom delu.

Ređale su se šanse u nastavku, ali bez adekvatne završnice, pre svih Nenada Krstičića, da bi umesto njih mrežu pogodio hrvatski defanzivac iz Kairata Mikanović.

Jedan centaršut Milana Gajića nespretno je prihvatio i poslao loptu u gol domaćina za izjednačenje.

Odjednom se momentum promenio, Zvezda je preuzela kontrolu, rezervista Gelor Kanga je udapeo strelu koja je zamalo donela preoket, a onda – šok.

Banjak je uhvatio volej u prvom meču za novi tim i doneo trijumf Kairatu, koji će puno značiti.

Posebno što se od ove sezone ne računa pravilo u gostima.

Zvezda će morati mnogo bolje u revanšu ako misli da prođe dalje, a znatno, znatno, znatno bolje ako uopšte pomisli na Ligu šampiona.

Iako je i dalje favorit u ovom meču, moraće na stadionu “Rajko Mitić” dobro da se pomuči…

TOK MEČA: KAIRAT – CRVENA ZVEZDA 2:1(1:0)

KRAJ

DRUGO POLUVREME

90. minut – Četvrta izmena kod Zvezde, ušao Falko izašao Ben.

84. minut – Treća izmena u Zvezdi, izašao je Katai ušao je Bakajoko.

79. minut – GOL! Banjak postiže gol za domaće koji ponovo vode.

78. minut – Uputio je snažan udarac Kanga, golman domaćih je krajnjim naporom uspeo da sačuva svoj gol.

74. minut – Novi šut Krstičića iz kaznenog ali je bio izblokiran i biće to peti udarac iz ugla za crveno-bele.

68. minut – Još jedna izmena u Zvezdi umesto Ivanića na terenu je Kanga.

57. minut – GOOOOL! Vraća Zvezda stvari na početak. Gajić je ubacio loptu u kazneni a tamo je loše intervenisao Mikanović koji je poslao loptu u sopstvenu mrežu.

51. minut – Šutirao je Krstičić iz kaznenog ali visoko preko gola.

46. minut – Utakmica je nastavljena. Umesto Pavkova koji je praktično bio bez šanse u igru je ušao najskorije pojačanje Dioni.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

PRVO POLUVREME

43. minut – U šansi se našao Katai posle prve izgrađene šanse od početka meča, ali je njegov pokušaj izblokiran.

40. minut – Stanje na terenu se ne menja, domaći i dalje imaju veću inicijativu dok se crveno-beli muče da dođu u šansu da ugroze gol.

24. minut – GOL! Kante dovodi Kairat u vođstvo nakon kornera.

18. minut – Prvi korner za crveno-bele izveo je Ben nakon kog nije bilo veće pretnje.

12. minut – PEH ZA KAIRAT! Povredio se Nebojša Kosović. Bivši igrač Partizana morao je napolje, umesto njega u igri je Vorogovski.

7. minut – Prvi udarac u gol Kairata uputio je Ben sa nekih dvadesetak metara ali direktno u čuvara mreže domaćih.

3. minut – Vrlo lako je domaćin mogao da povede. Hovhanisijan je prošao kao voz kroz celu odbranu Zvezde i izašao pred Borjana, ali je golman Zvezde odbranio zicer.

1. minut – Utakmica je počela.

SASTAVI:

Kairat: Pokatilov, Mikanović, Dugalić, Alip, Sujumbajev, Poljakov, Kosović, Hovhanisjan, Šušenačev, Kante, Vagner Lav.

Crvena zvezda: Borjan, Gajić, Pankov, Dragović, Rodić, Sanogo, Krstičić, Ivanić, Katai, Ben, Pavkov.

Prvi od tri kola kvalifikacija (Zvezda preskočila prvo) crveno-beli će imati protiv kazahstanskog šampiona, na koga nemaju lepo sećanje.

Pre šest godina su ispali od Kairata kao nikad ranije u istoriji kluba na međunarodnoj sceni (0:2, 1:2), u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, i sada je prilika za revanš.

Mnogo toga se od tada promenilo i Crvena zvezda je favorit u ovom duelu, ali će to morati da pokaže na terenu. Prvo u dalekom Almatiju…

Ovo je treći sudar dva kluba u Evropi, pored tog 2015. godine Zvezda je bila bolja od “žuto-crnih” 2002. godine u tadašnjem UEFA kupu sa ukupnih 5:0.

Kairat je do meča sa prvakom Srbije došao tako što je eliminisao Makabi iz Haife, remijem u gostima 1:1 i pobedom u revanšu 2:0, pokazujući da je tim za respekt, posebno što je uhvatio ritam jer mu je prvenstvo u jeku.

Sa druge strane, tim Dejana Stankovića je “mršavim” remijem protiv Vojvodine (0:0) počeo sezonu i sada mu je prilika da se popravi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here