pixabay.com
Bela kuća

Sjedinjene Američke Države mogle bi da odgovore na navodne ruske sajber napade na američku infrastrukturu u roku od nekoliko nedelja, pri čemu mere ne bi podrazumevale samo sankcije, izjavio pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u intervjuu za Si-Bi-Es.

Saliven je naveo da je od američke obaveštajne zajednice zatraženo da sprovede dalji rad na utvrđivanju umešanih i obima štete.

– U procesu smo. Rekao sam da će trebati nedelje, a ne meseci dok ne pripremimo odgovor. Odgovor će sadržati skup sredstava – vidljivih i nevidljivih. To neće biti samo sankcije – istakao je on.

Sajber napadi na američke institucije

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

Početkom januara kancelarija direktora Nacionale obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva nije umešana u hakerske napade na vladine ustanove i kompanije u SAD. On je istakao da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here