Uzvratićemo na svaki napad na Ruse

0

Rusija neće sedeti skrštenih ruku ukoliko njeni građani budu napadnuti: Sergej Lavrov
 

Lavrov je za "Raša tudej" rekao da smatra da napad na ruske građane jeste napad na Rusku Federaciju i da ne vidi drugi izbor od "odgovora u skladu sa međunarodnim pravom".

 

– Ako budemo napadnuti, svakako ćemo odgovoriti. Ako naši legitimni interesi budu direktno napadnuti, kao u Južnoj Osetiji, ne vidim drugi izbor- rekao je Lavrov.

 

Ruski šef diplomatije zaoštrio je retoriku u danu u kom se nastavlja "antiteroristička akcija" ukrajinskih vlasti, ali nije precizirao da li tu misli na Krim.

 

Govoreći o gomilanju trupa na granici sa Ukrajinom je istakao da ruske trupe nisu prešle granicu i da su i dalje na ruskoj teritoriji.

 

Lavrov je ponovo optužio Vašington da želi da manipuliše situacijom i rekao da SAD imaju velikog udela u ukrajinskoj krizi.

 

– Nema razlogda da ne verujemo u to da Amerikanci vuku sve konce. Indikativno je to što su izabrali trenutak za posetu Ukrajini potpredsednika Džoa Bajdena u trenutku nastavka operacije vlasti u Kijevu, nakon što se pokretanje same operacije dogodilo nakon posete šefa CIA Džona Brenona- rekao je Lavrov. 

 

Lavrov je rekao da je Ukrajina "samo još jedna manifestacija američke nevoljnosti da popusti u geopolitičkoj borbi".

 

– Amerikanci nisu spremni da priznaju da ne mogu da vuku konce iz Vašingtona baš na svakom kraju sveta- rekao je Lavrov.

 

Nešto pre ovih izjava, Lavrov je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je zatražio da "Rusija smiri retoriku". Keri je Lavrovu poručio i da bi Vašington mogao da uvede dodatne sankcije Rusiji ukoliko se ne smire tenzije u istočnoj Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here