EPA-EFE/ABIR SULTAN

Uprava za terapeutsku robu (TGA) privremeno je odobrila Fajzerovu vakcinu, kao bezbednu i efikasnu, a koju će dobiti australijska deca (uzrasta od pet do 11 godina).

U zavisnosti od konačnih odobrenja, vlada očekuje da će imunizacija najmlađih početi od 10. januara naredne godine.

Odobreno cepivo dobijaju i druge starosne grupe, s tim da se radi o trećini doze, saopšteno je.
Ministar zdravlja Greg Hant je rekao da će timovi za testiranje i TGA raditi za Božić i Novu godinu, kako bi se stiglo do privremenog datuma početka vakcinacije.

– Poruka je vrlo jasna. Najmlađi će imati pristup Fajzerovom cepivu i preporučuje se populaciji širom zemlje – istakao je Hant.

Prema rečima saveznog premijera, Skota Morisona, planovi distribucije već su dogovoreni s državama i teritorijama.

Nadležne klinike će nastaviti da rade, a angažovane su državne i teritorijalne agencije kako bi sve bilo spremno za početak imunizacije.

Roditelji će, kako je naglasio premijer Morison, imati mogućnost da vakcinišu decu pre početka školske 2022. godine.

Vlada očekuje da će u narednim nedeljama dobiti preporuke ATAGI o tome kako da se vakcina uključi u nacionalni program protiv kovida.

Zamenik sekretara TGA, profesor Džon Skerit, ističe da je vakcina opsežno klinički testirana.

– Ispitivanje je obavljeno na uzorku 2.500 dece, uzrasta od pet do 11 godina. Tada je više od 1.500 mališana dobilo vakcinu. Odgovor tela, tačnije imuni odgovor, bio je identičan onom kod mladih odraslih osoba – istakao je Skerit.

Prema njegovim rečima, zdravstvene vlasti uverene su u bezbednost cepiva.

– Nedavno su rezultati objavljeni u jednom od tri najbolja svetska medicinska časopisa i najboljem američkom medicinskom časopisu “Nju Ingland medicinski žurnal“. Oni pokazuju da je efikasnost vakcine 91 odsto. U tim ispitivanjima nije bilo “sigurnosnih signala“, kako ih mi zovemo, nikakvih problema – naglasio je profesor.

Skerit dodaje da su deca imala slične simptome, kao i odrasli kad prime vakcinu, a to su umor, bol u rukama i glavobolja. Srećom, to su bili retki i kratkotrajni simptomi.

Očekuje se da će vakcine u početku biti dostupne preko zdravstvenih službi Aboridžinske opšte prakse, apoteka i državnih i teritorijalnih klinika. Ideja je da što veći broj dece uzrasta od pet do 11 godina primi prvu dozu pre ili paralelno sa polaskom u školu.

– Vlada ima sporazum sa Fajzerom da dobije dovoljne količine pedijatrijske vakcine za celu populaciju dece pomenutog uzrasta. Prva pošiljka treba da stigne početkom januara i biće podvrgnuta istim rigoroznim procesima testiranja serije u TGA laboratorijama, kao i druge serije cepiva – izjavio je portparol vlade.

Proverena vakcina

U izveštaju se kaže da je privremeno odobrenje TGA za Fajzerovu vakcinu za decu od pet do 11 godina zasnovano na pažljivoj proceni dostupnih podataka, kako bi se dokazala njena bezbednost i efikasnost u ovoj starosnoj grupi.

Fajzerovo cepivo biće distribuirano dobavljačima u posebnim pakovanjima i jasno će se razlikovati, tako što će imati bočicu s narandžastim poklopcem umesto bočica sa sivim ili ljubičastim poklopcem.

Kao i kod drugih starosnih grupa, ovu vakcinu treba davati deci u dve doze u razmaku od najmanje tri nedelje.

Spremna i Moderna

TGA trenutno procenjuje i aplikaciju Moderne za njenu vakcinu protiv kovida, koja će se koristiti u Australiji za decu uzrasta od šest do 11 godina, a vlada već ima ugovore o snabdevanju kako bi je učinila dostupnom, u slučaju odobravanja.

Statistika

Za samo 11 nedelja, prema statistici, više od 76,6 odsto dece uzrasta od 12 do 15 godina je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a 67,5 odsto je vakcinisano s obe doze.
Širom zemlje, 87,9 odsto Australijanaca starijih od 16 godina je potpuno imunizovano, dok je više od 92,8 odsto primilo najmanje jednu dozu protiv kovida.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here