EPA/Igor Kupljenik

Slovenija i Hrvatska bi trebalo da budu prve zemlje regiona koje će dobiti vakcine protiv Covid-19, jer ga nabavljaju kao članice Evropske unije. Druge države oslanjaju se na Covax inicijativu, koja im garantuje doze za 20 posto stanovništva. Međutim, društvo mora biti pripremljeno za vakcinisanje, upozoravaju stručnjaci. 

Sloveniji pripada 0,47 odsto vakcina od uvoza koje EU distribuira, koje jer je toliki njen udeo stanovništva. S obzirom da je Brisel osigurao 2 milijarde vakcina, slovenački procenat trebalo bi da bude dovoljan za celokupno stanovništvo ove zemlje.

Hrvatska je uz podršku EU osigurala 2.800.000 vakcina različitih proizvođača. U Hrvatskoj kažu da, s obzirom da nijedna od tih vakcina neće biti registrovana za decu mlađu od 18 godina, ovaj kontigent će biti dovoljan da pokrije potrebe.

S druge strane, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo će, preko Covax inicijative, obezbediti doze za 20 posto svog stanovništva.

Što se tiče Srbije, ona je poručila 1.800.000 doza vakcina preko Covax inicijative, a pregovara sa ruskim i kineskim partnerima o dodatnoj nabavci.

Stručnjaci upozoravaju da zemlje moraju na vreme pravilno organizovati vakcinaciju. Takođe, ističu da pre početka vakcinacije ljude treba precizno informisati o prednostima vakcine, kao i o mogućim nuspojavama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here