pixabay.com

Vakcine protiv koronavirusa, koje će nakon što ih naredne nedelje odobri Evropska agencija za lekove (EMA), biti dopremljene u Austriji biće skladištene na 17 tajnih lokacija u zemlji.

Udruženje austrijskih farmaceutskih trgovaca na veliko (PHAGO) ističe da je dobro pripremljena za prihvat Biontekove vakcine.

Firme članice PHAGO su dogradile svoje kapacitete za hlađenje, rekao je generalni sekretar te organizacije Monika Fegele agenciji APA.

Vakcine kada stignu u Austriju neće biti smeštene u nekakvo centralno skladište, već će biti raspoređene na 17 lokacija.

Gde se ta skladišta nalaze Fegele ne može da kaže, jer ističe da su te lokacije od Ministarstva unutrašnjih poslova proglašene kritičnom infrastrukturom.

Navela je jedino da u svakoj pokrajini postoje po dva takva skladišta.

Vakcina će prilikom dopremanja i raspodele biti neprestano držana u specijalnim kontejnerima sa ledom na temperaturi od minus 80 stepeni, te će na destinaciji biti prebačene u specijalne komore za hlađenje.

Te komore garantuju skladištenje na temperaturi od minus 80 stepeni, a imaju kapacitet za 160.000 do 170.000 vakcina.

„Skladištenje na tako niskim temperaturama nije pravilo, ali smo dogradili naše kapacitete“, objasnila je Fegele.

Austrijska vlada očekuje da će prvih 10.000 vakcina dobiti još u toku ove godine, a u januaru daljih 240.825, te februaru 331-500 i martu 375.375 doza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here