youtube/NM Novi magazin
Kafana u koj se prodaje čuvena "vampiruša"

Na osnovu legende o Savi Savanoviću, najpoznatijem srpskom vampiru koji je živeo u vodenici sela Zarožje kod Bajine Bašte, najpre je veliki srpski pripovedač Milovan Glišić napisao pripovetku “Poslednjih devedeset godina”.

U skladu sa mesnom legendom, Sava je pio krv svakom prolazniku koga je mogao da se dočepa, a spavanje u vodenici je značilo sigurnu smrt.

Vodenica, u kojoj je Sava boravio, radila je sve do pedesetih godina prošlog veka, a nedavno se sama srušila, pa su opštinski zvaničnici čak izdali upozorenje građanima da se pripaze, jer Sava, sada beskućnik, slobodno luta ulicama! Ova priča ne samo što je podstakla prodaju belog luka i drvenih krstova kao prve odbrane od vampira, nego je privukla turiste i medije, strane i domaće, a stigla je čak i ekipa čuvenog svetskog naučnog magazina “Nešenel džiografika”.

Jeza i strah još žive u ovom planinskom mestu, iako se Sava, kako tvrde meštani, pojavio poslednji put pre pedesetak godina. Mnogi ni danas ne smeju da prođu pored ruševina vodenice bez belog luka i glogovog koca. Noću se čak ni oni ne usuđuju. Štaviše, priča se i o obnovi vodenice, jer se, logično, strahuje da bi Sava mogao da pronađe drugi dom i useli se u nečiju kuću. Ali, to nije jedini razlog. Sve više meštana veruje da bi Savinu vodenicu trebalo obnoviti jer je postala zaštitni znak sela. Na primer, ovo mesto nikad nije pogodio grad pa se veruje da ih nekadašnji krvoločni vampir danas štiti.

Zbog toga se onome ko bi hteo da obnovi vodenicu na poklon nudi pet ari placa na kome može da sagradi kuću, vikendicu ili šta god želi… Seljani veruju da će Sava Savanović ponovo početi da se sveti ljudima sve dok mu se ponovo ne obnovi vodenica. Pred jednom mesnom kafanom postavljen je i bilbord sa Savinim likom, a u ponudi imaju i “vampirušu”. To je, kako kaže kafedžija, “Savina rakija od šljive” i najviše je vole turisti.

Izvor:
Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here