EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen šest i po nedelja pre predsedničkih izbora, zakazanih za 9. oktobar, u istraživanjima javnog mnjenja gubi podršku građana.

Još pre nego što je počela predizborna kampanja, Van der Belen mora da strahuje za pobedu u prvom krugu, koja je gotovo uobičajena kada se predsednik Austrije kandiduje za drugi mandat.

Istraživanje instituta “Lacarsfeld” pokazuje da Van der Belen trenutno može da računa na 53 odsto glasova birača, za pet manje nego pre nedelju dana. Na drugom mestu je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc sa 14 odsto, tri više nego prošle nedelje.

Sve više kandidata desnog političkog spektra prikupilo je potrebnih 6.000 potpisa podrške za kandidaturu. Jedan od njih, advokat Tasilo Valentin, mogao bi da dobije 11 odsto glasova.

Politički bloger Gerald Gros može trenutno da računa na osam odsto glasova. Mihael Bruner, lider antivakserske stranke “Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG) mogao bi da dobije četiri odsto glasova, dok bi levičarski kandidat, lider partije “Piva” Dominik Vlazni mogao da osvoji 10 odsto glasova.

Ovi podaci pokazuju da bi moglo doći do drugog kruga predsedničkih izbora, u kojem bi, kao i na prošlim izborima, došlo do borbe desnice i levice u Austriji sa tesnim ishodom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here