EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izrazio je, u novogodišnjem obraćanju građanima, uverenje da će „ova godina sigurno biti bolja“.

Pored sreće i zdravlja Van der Belen je, u govoru koji je objavljen na državnoj televiziji ORF, poželeo stanovnicima Austrije i „hrabrost da sanjaju“.

– Sada je vreme kada bi trebalo da sanjamo kako možemo da poboljšamo naš svet – kazao je on konkretno ukazujući na zaštitu životne sredine, ali i suživot, migraciju i siromaštvo.

Van der Belen je istakao da će narednih meseci sigurno građani imati osećaj da je završeno sa pandemijom, odnosno da je ona stavljena pod kontrolu.

Međutim apelovao je, istovremeno, da 2020. ne zaborave tako brzo.

Prema njegovim rečima, građani bi kratko vreme mira, pred pravog početka godine trebalo da iskoriste za refleksiju i razmišljanje.

– Kada pandemija bude prevaziđena da li želimo stvarno da se vratimo u onaj svet koji smo imali pre nje? – upitao je predsednik Austrije.

Kazao je da je ključno pitanje „koju budućnost želimo“.

– Sada je vreme da gledamo u budućnost, bez straha i od nečeg potpuno novog. U mogućnosti smo da damo ogroman doprinos, ako za to postoji potreba. To smo dokazali prošle godine – dodao je Van der Belen.

Ukazao je da su pojedine navike od ranije problematične i da treba odlučiti da li se njima treba stvarno vratiti ili izgraditi sve iznova, bolje od starog.

– Kako bi, na primer, bilo ako bi se navikli da uspešna privreda i lepa priroda ne budu više shvatani kao neka suprotnost, već da postavimo cilj da su obe stvari važne – predložio je Van der Belen.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo nove ekološki pozitivne tehnologije koje mogu biti motor novog podsticaja privredi.

– Kako bi bilo da ublažimo suprotnosti između zaštićenih i onih koji su u izbeglištvu, ili između siromašnih i bogatih? – kazao je on.

Van der Belen podvukao je i potrebu snažnijeg međusobnog poštovanja u društvu.

– Kako bi bilo ako bi prekinuli trend agresije i nepomirljivosti, trend povlačenja u virtuelne balone i borbe protiv svakog suprotnog mišljenja? – upitao je on.

Van der Belen apelovao je na stanovništvo da ponovo počne više da ceni „našu predivnu Austriju, liberalnu demokratiju, ali i EU“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here