EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD
Vang Ji

Kinesko-američki odnosi trenutno prolaze kroz kritičnu fazu zbog politike SAD prema Kini, a Vašington iz toga treba da izvuče odgovarajuće pouke, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

“Ovi odnosi su u kritičnoj fazi i obe strane hitno moraju da pronađu pravi put da (…) spreče njihovo dalje urušavanje”, navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka Vanga sa Blinkenom na marginama Generalne skupštine UN, prenosi Interfaks.

Šef kineske diplomatije je istakao da je pitanje Tajvana unutrašnja stvar Kine i ocenio da su potezi sadašnje američke administracije u suprotnosti sa njenim tvrdnjama da ne podržava nezavisnost Tajvana. Prema njegovoj oceni, SAD “pokušavaju da potkopaju suverenitet i teritorijalni integritet Kine”.

Vang je naveo da Kina ulaže napore da mirno reši pitanje Tajvana, ali je naglasio da je mirno rešenje nespojivo sa nezavisnošću Tajvana.

– Da bi se istinski podržao mir u Tajvanskom moreuzu, neophodno je jasno se suprotstaviti i zaustaviti bilo kakve korake usmerene na nezavisnost Tajvana – rekao je Vang, preneo je Tanjug.

Prema njegovoj oceni, Vašington treba jasno da vodi politiku jedne Kine i da izrazi protivljenje separatističkim akcijama usmerenim na proglašenje nezavisnosti Tajvana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here