Vesti
Hapšenje žene u Frenstonu

Policiji u Viktoriji data su “vanredna ovlašćenja” da primenjuje ograničenja u kretanju ljudi i izriču kazne do 5.000 dolara na licu mesta. Ona se podrazumevaju od trenutka kada je uveden policijski čas i kada je premijer Danijel Endrjuz proglasio stanje katastrofe u državi.

Glavni policijski komesar Šejn Paton je tom prilikom rekao da osobe koje ne budu nosile maske, jer se smatraju “suverenim građanima”, neće biti tolerisane. Pa i pored toga čudi brutalnost koju je policija primenila prilikom hapšenja 21-godišnje devojke u Melburnu, jer nije nosila masku.

Iako u zvaničnom izveštaju piše da se devojka ponašala agresivno, da je šutnula policajku i opirala se hapšenju, naložena je unutrašnja istraga. Ovo se dešava pošto su na Tviteru i Jutjubu objavljeni snimci, koji pokazuju da je policajac stezao devojku za grlo, dok je pokušavala da se odbrani.

I u Frenstonu je uhapšena 58-godišnja žena, koja je navodno bez maske napala policajca i gošću jednog kafea, koja je pitala zbog čega i ona ne nosi zaštitu. I u ovom slučaju, kao i u slučaju 21-godišnje devojke, uhapšene osobe odbile su da pokažu lične isprave, što je navedeno kao razlog za privođenje.

I pored toga što je na ulicama Melburna 1.750 policajaca koji sprovode ograničenja, uključujući i policijski čas između 8 uveče i 5 ujutro, broj umrlih od korone u Viktoriji dnevno se povećava, dok je broj novih slučajeva u blagom padu.
Posebno je zabrinjava činjenica da ima veliki broj “misterioznih” slučajeva, gde se ne zna kako su se osobe zarazile. Očekuje se dalji rast broja umrlih, zato i ne čudi što je već premašena brojka od 20 preminulih za 24 sata. Preko dve trećine umrlih je iz staračkih domova.

Takođe, više od 1.000 obolelih su upravo stara lica iz ovih ustanova. Nova zabrinutost za vlasti su ustanove za osobe s posebnim potrebama, koje u ovom momentu imaju preko 140 slučajeva obolelih među stanarima i zaposlenima.
Za sada je još nepoznanica koji je to “magičan” broj novoobolelih u jednom danu, koji će uticati na Vladu Viktorije da počne s razmatranjem ublažavanja mera ograničenja kretanja.

Stanje pripravnosti u NSW

Premijerka Novog Južnog Velsa, Gledis Beredžiklijan rekla je da je ova država u “stanju velike pripravnosti”. Uprkos tome, najavila je jednomesečni “grejs period” za stanovnike NSW koji se vraćaju iz Viktorije, a koji bi inače bili u obavezi da plate 3.000 dolara za obavezan hotelski karantin. U narednih mesec dana država će regulisati tu obavezu.

Za Kanberu samo od 9 do 15 časova

Zdravstvene vlasti NSW takođe su potvrdile da je stanovnicima ACT dozvoljeno da voze kroz državu kako bi se vratili kući iz Viktorije, ali samo pod uslovom da na put krenu do 17. avgusta. Žitelji glavnog grada mogu da putuju u periodu od 9 do 15 časova, i to bez usputnog zaustavljanja, što znači da rezervoari automobila moraju biti puni do vrha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here