commons.wikimedia/European Parliament
Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji

Komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenjuje da je „Zagrebačka deklaracija” usvojena na samitu lidera EU i Zapadnog Balkna jaka potvrda mogućnosti zemalja Zapadnog Balkan da postanu članice EU.

Suočen sa mnogobrojnim kritikama zbog izostanka reči ”proširenje” iz teksta deklaracije, komesar Varhelji navodi da je u pitanju samo druga formulacija mogućnosti članstva u EU.

”Evropska perspektiva se navodi u deklaraciji usvojenoj na samitu u Solunu 2003. godine. To je ime koje je proširenju tj pristupanju dato ”po rođenju””, navodi Varhelji.

Komesar za proširenje objašnjava da je jučerašnja ”Zagrebačka deklaracija” bazirana na prethodnim saopštenjima ,koja za osnovu imaju upravo Solunski samit EU – Zapadni Balkan iz 2003. godine, kojim je ”EU potvrdila evropsku perspektivu zemlja Zapadnog Balakna”.

”Mislim da je evropska perspektiva sada dobila svoju punu potvrdu, čak i jače nego u ranijim deklaracijama”, navodi Varhelji.

Tokom debate o rezultatima jučerašnjeg samita lidera EU i Zapadnog Balkna u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog paralemta mnogi parlamentarci su naveli da završnoj deklaraciji ”nedostaje konkretna izjava o proširenju” i da su se nadali da će ”videti reč proširenje umesto navedene podrške evropskoj perspektivi regiona”.

3 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime