Lična arhiva
NA LITURGIJI CELE PORODICE: Prota Marinko služio pred punim hramom

Radosti božićnih praznika su i ove godine okupile brojne vernike, uglavnom čitave porodice, Osnabričke parohije na bogosluženja u hramu Svetog Georgija u Osnabriku, a zatim i oko trpeze ljubavi koja je pripremljena za Badnje veče, kao i na sam dan Božića.

Na Badnje veče je protojerej stavrofor Marinko Rajak posle večernje službe sa petohlebnicom i čitanja poslanice vladike Grigorija, pozvao vernike da izađu ispred hrama. Kum hramovne slave za ovu godinu Rajko Šebek iz Kvakenbrika je izneo pred hram veliki okićeni badnjak, a odmah je zapaljena i badnjačka vatra koja se ove godine rasplamsala do velike visine uprkos, doduše slaboj, kiši i obasjavala hram i njegovu okolinu. Badnjačku vatru vernici su neprestano pojačavali prinoseći svoje prošlogodišnje badnjačiće sa nadom da će im broj veselih varnica predočiti ispunjenje želja.

Pod iznešenim badnjakom za najmlađe je organizovano običajno pijukanje. U prostrtoj slami ispred hrama deca su čeprkala i pijukala odgovarajući na “kvocanje” Božane Radenković iz Minstera, tražeći skrivene slatkiše i novčiće.

Posle pojanja “Oj Badnjače, Badnjače” i “Roždestva” svi su se vratili u hram, gde su osveštani badnjačići koje su vernici radosno poneli svojim kućama.

U velikoj sali Crkvenog doma “Sveti knez Lazar” pripremljena je posna trpeza i točen je “šumadijski čaj”. Za posne zalogaje su se pobrinule vredne domaćice, a da sve bude kako valja brinule su se sestrice Liza i hadži Violeta.

Prota Marinko i protinica Tihana su se radovali svakom verniku, a posebno su se obradovali gostima iz manastira Himelstir.

– Bili su nam dragi gosti iz našeg manastira, a to je otac Radivoje Krulj, dugogodišnji paroh u Mostaru, sa sinovima – rekao nam je otac Marinko.

KIŠA NIJE SMETALA: Badnjačka vatra se visoko rasplamsala
Na Božić se pričestilo mnogo mališana
POSTAVILE TRPEZU: Liza i Hadži Violeta

Isklijalo žito

Oni koji nisu na vreme posadili običajno žito u koje će postaviti kandilo ili sveću i ukrasiti božićnu trpezu mogli su da ga kupe na štandu ispred hrama. Tu je dežurala Hadži Radenka, svima poznatija kao Mica.

Hadži Mica dežurala na štandu

Lomljena česnica

Hram je bio pun i za Božić. Tokom svete liturgije je čitana poslanica patrijarha Porfirija. Posle liturgije je tradicionalno lomljena česnica koju je pripremila Radmila Bera, a zlatnik je pronašao baš njen i Željkov sin, Bojan.

SIN IMAO SREĆE: Željko i Bojan Bera

Sveće u kapelici

Prota Marinko je posebno zadovoljan što su za Badnje veče prvi put paljene sveće u budućoj kapelici u kojoj će se nalaziti i palionica sveća, pa nam je rekao:

– Počeli smo izgradnju kapelice sa palionicom sveća koja se nalazi ispred ulaza u hram, na mestu gde smo ranijih godina palili badnjačku vatru. Radovi dobro napreduju. Zidovi su visoki već oko dva metra, ali još nema krova. Ipak, mi smo improvizovali krov i za Badnje veče smo koristili palionicu. Kapelica će biti posvećena Svetoj Petki, na radost svih nas, a naročito vrednih članica Kola srpskih sestara. Za Badnje veče smo prikupljali priloge za dovršetak ove svetinje – kaže prota Marinko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here