Vaša humanost moja je nada

0

Đurđica Kovačević sa Biljanom Čekić, Johanom Vili i Miodragom Lukićem

Novac će biti upotrebljen za treću operaciju koju će u Beogradu obaviti lekari iz Rusije, sve u nadi da će devojka ustati iz invalidske stolice i stati na svoje noge.
 

Skup je pozdravila predsednica Udruženja "Sunce" Biljana Čekić, koja je naglasila da punih pet godina 15 članica brinu, u granicama svojih mogućnosti, da Đurđici Kovačević – devojci koja je, kao što je poznato, pre pet godina teško nastradala u saobraćajki na Zlatiboru, kada su na autobusu kragujevačkog "Autoprevoza" otkazale kočnice.

 

Od tada je prikovana za invalidska kolica, a članice ovog udruženja trudile su se da joj život, i pored svega, bude što lepši i raznovrsniji.
 

Pojac i prijatelji

Među posetiocima na ovoj humanitarnoj večeri bio je i teolog Nikola Balović, pojac iz crkve Svete Trojice u Cirihu, koji je došao sa 12 svojih prijatelja.

– Sreću i zahvalnost je ponekad nemoguće u dovoljnoj meri iskazati. Velika mi je čast što sam ovde večeras sa vama, a vaša humanost moja je nada u ozdravljenje – rekla je u emotivnom obraćanju Đurđica Kovačević, koja je za ovu priliku doputovala iz Srbije, a njeno putovanje i boravak takođe je finansiralo Udruženje "Sunce".
 

Predsednica Biljana Čekić naglasila je da se među članicama i humanistima posebno ističe Švajcarkinja Johana Vili, šef hotela "Vinkelrid", koja je uvek bila spremna, ako je nedostajalo novca u kasi udruženja, da neophodna sredstva za Đurđicu odvoji iz vlastitog džepa. Naravno, predsednica Čekić zahvalila se i svima drugima koji su do sada pomagali, te posebno članovima Srpsko-švajcarskog pozorišta "Duga", na čelu sa osnivačem i režiserom Miodragom Lukićem, koji su se i ove večeri odrekli prihoda u korist unesrećene devojke.
 

Pomogli i pisci

Veoma lep gest učinili su i pisci, članovi Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj – Vanja Miloradović, Goran Ivanović i Marko Ružičić, koji su novac od prodatih knjiga poklonili Đurđici Kovačević.

Valja istaći da se muzički sastav "Raspućin", koji je zabavljao goste, takođe odrekao honorara u korist Đurđice, a i najam hotelske sale za ovu priliku bio je besplatan.
Posetioce i goste do suza je nasmejala pozorišna predstava "Edukovana žena", koju su izveli glumci Gordana Ranđelović, Kristina Milovanović i Mićo Mihajlović Mićara. Oni su kazali za "Vesti" da su uvek spremni da se odazovu svakoj humanoj akciji, kao što je ova.
 

– Lepo nam je, radujemo se što je među nama i Đurđica i što smo bili u prilici da joj pomognemo. Sudbina je zaista nije mazila, pogotovo ako se zna da živi sa ocem koji je takođe težak bolesnik – kaže za "Vesti" Miško Korać, sa čim se u potpunosti slažu i njegovi prijatelji Stojan Stevanović i Dragan Droco.
 

Đurđica i njen otac su u teškoj materijalnoj situaciji i zbog činjenice da do danas nisu dobili ni dinara od osiguranja onih koji su odgovorni za saobraćajnu nesreću na Zlatiboru. Zato svi koji žele da uplate novac mogu to na urade na konto: "Frauenverein Sone", Postkonto 60-171450-3, 5430 Vetingen

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here