Pexels

Kako prevazići kraj ljubavne veze? Izuzimajući antidepresive, koji su se tokom kliničkih ispitivanja pokazali dobrim u ublažavanju simptoma “slomljenog srca” kod pojedinih pacijenata, istraživači modernog doba nisu otkrili ništa revolucionarnije osim mudrosti da je potrebno vreme.

Većini ovaj savet zvuči veoma logično, barem u trenutku racionalnog razmišljanja. Ali kada emocije nadvladaju, situacija se obrće u drugom smeru.

Prekid veze nije kraj života i bez obzira ko je inicirao raskid, znači da nešto nije funkcionisalo. Ako neprestano razmišljamo “šta ako”, nećemo nikada krenuti napred, ostaćemo u prošlosti i propustiti ono što nas čeka u budućnosti. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se pokrenete nakon teškog raskida.

Koga sad slušati, mozak ili srce

Odgovor koji naučnici bez oklevanja daju je mozak. Uzdržite se od želje da bacite pogled na njenu ili njegovu stranicu na Facebooku, zaboravite na pozive, SMS poruke. Oduprite se ponudi da budete prijatelji. Može, ali tek nakon, dužeg perioda, a do tada vam je potrebno vreme i prostor da prebolite raskid.

1. Prihvatite da je kraj veze

Prestanite se preispitivati nakon raskida. Čak i ako vi niste okončali vezu, nemojte razbijati glavu s pitanjima poput onog, “šta ste pogrešno uradili”. Veze se završavaju iz pravih razloga. Možda neko od vas nije bio srećan ili nije dobio šta je želeo. Pomirite se s tim da je kraj kako biste mogli da kreneti napred.

2. Dajte sebi vremena da malo po malo prebolite raskid

Više niste u vezi, ali ne morate to odmah preboleti. Ako se previše forsirate da prebolite bivšeg partnera, možete naneti više štete nego koristi. Za svaku ranu treba vremena da zaceli pa tako i za vezu.

3. Umesto da ste besni, budite zahvalni

Bez obzira na to šta se dogodilo pa se vaša veza završila, nemojte biti kivni i zamerati drugoj strani. Svi greše, a ako su emocije jake, neko može biti povređen. Nemojte mrzeti bivšeg partnera i okolo pričati da je loša osoba. Rešite se negativnih emocija i budite zahvalni na lekcijama koje ste naučili iz tog odnosa.

4. Shvatite kakva osoba želite da budete

Ponekad ljudi izgube sebe u vezi, pa osoba postane “mi” umesto “ja”. Prekid veze znači da opet imate vremena za sebe. Ovo je savršeno vreme da analizirate ko ste bili pre, ko ste bili s bivšim i ko želite biti u budućnosti.

5. Prepoznajte vlastitu vrednost: uvek ste neverovatni i zaslužujete pravu ljubav

Ovo je najvažniji savet od svih. Svi imaju priče o propalim vezama i svi pređu preko toga. Setite se samo da ste neverovatna, zanimljiva osoba. Jedna veza možda nije uspela, ali postoji puno drugih osoba koje jedva čekaju da vas upoznaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here