Promo

Kada želimo da uživamo u prirodi, obično „bežimo“ van grada na produžene vikende – boravak u zelenilu ima regenerišući i opuštajući uticaj, koji izuzetno cenimo. Međutim, da li svoje vreme uživanja moramo da ograničimo isključivo na vikende i godišnje odmore, a da radne dane provedene u gradu u potpunosti lišimo osećaja smirenosti koji nam donosi kontakt sa prirodom?

Danas čini se više nego ikada, stanovnici gradova zahtevaju da im svakodnevica bude  ispunjena zelenilom, bez obzira na to što žive u metropolama. Tako se i dešava da neke od najlepših zelenih površina, poput predivnih parkova poznatih širom sveta, budu baš u centru velikih gradova, pa čak i da budu centar dešavanja – kako zimi, kada se na njima često nalaze romantična klizališta, tako i leti kada su prava utočišta od sunca. A kada u blizini protiče i reka – kao što je slučaj sa Beogradom – onda to stvara savršene uslove za život ispunjen uživanjem u prirodi.

Ovi pozitivni trendovi odražavaju se na najnovije arhitektonsk epoduhvate, koji se izvode u skladu sa savremenim zahtevima o „dvorištima“ u srcu grada, mestima koja kombinuju sve mogućnosti velikih gradova i mir širokih predgrađa. U centru srpske prestonice, Belgrade Waterfront pravi je primer ovakve urbane izgradnje – pune zelenila, a dodatno oplemenjene izuzetnom lokacijom na obali Save i direktnim pristupom reci!

Konkretno, veliki park, koji pokriva površinu od četiri fudbalska terena, novo je mesto uživanja za sve Beograđane i njihove goste, sa bujnim zelenilom, uz brojne zanimljive sadržaje prilagođene različitim interesovanjima i uzrastima.

Osim parka, stanari svake pojedinačne zgrade u okviru Belgrade Waterfront-a uživaće u posebnim zelenim vrtovima koji pružaju osećaj života u skladu sa prirodom, dok se istovremeno nalaze u samom centru glavnog grada. Uzimajući najbolje od dva sveta, stanari stambene zgrade BW Residences već rado koriste dva zajednička podijuma sa zelenim površinama – jedan na drugom i jedan na četvrtom spratu – za druženje, uživanje u posmatranju zalaska sunca nad Savom ilij ednostavno, za odmaranje posle dugog dana.

Na podijumu zgrada BW Vista i BW Parkview nalazi se izdignuti plato sa stablima graba, a ispred BW Viste zasađeno je 29 patuljastih breza, drveća raskošne krošnje koje će leti praviti dragocen hlad. Stambena niskospratnica BW Magnolia moći će da se pohvali i drvećem čijim je imenom inspirisana. Među njima se izdvaj amagnolija varijeteta Teddy Bear, neuobičajena za ovdašnjeprostore, sa nesvakidašnjim kompaktnim oblikom krošnje i prelepim cvetovima.

Osim što će stanarima pružiti mogućnost da prostrane terase urede po sopstvenim željama, BW Terraces imaće i značajnu zajedničku zelenu površinu. Ispred zgrade će se nalaziti upečatljive stepenaste travnate površine. Uz njih, tu su i senovita izdignuta ostrva sa visokim drvećem, a relaksacija je zagarantovana i na zelenoj površini koja se direktno nadovezuje na prostor unutrašnjeg bazena.

Stanari BW Arcadia i BW Aurora će oko svojih zgrada imati ukupno oko 600 kvadratnih metara zelenih površina, uključujući i dečije igralište, brdašce sa zelenim kaskadama, kao i mali trg sa velikom žardinjerom okruženom klupama. Za brigu o zelenom prostoru ispred ove dve stambene zgrade, u potpunosti posvećenom odmaranju i uživanju, kao i za sve ostale zelene površine u okviru Belgrade Waterfront-a, zadužena je služba održavanja, tako da one u svako doba godine izgledaju uredno i sređeno.

I saobraćajnice u okviru projekta biće oplemenje nedrvećem – sadnice javora i graba biće posađene duž bulevara. Zajedno sa srebrnim borovima, ali i posebnom, 10 metara visokom jelkom koja će se nalaziti u centralnom delu parka, ove sadnice čine samo deo od oko 20 različitih vrsta drveća koje će biti zastupljeno u Belgrade Waterfront-u!

Na kraju – u Stokholmu čak 95 odsto stanovništva živi na manje od 300 metara od zelenih površina, što je glavnom gradu Švedske 2010. godine donelo titulu prve zelene prestonice Evrope. Isto priznanje je 2019. godine poneo Oslo, a 2016. čak i nama mnogo bliža Ljubljana!

Sa građevinskim poduhvatima koji ne izmiču prirodu od svojih stanovnika, već je njima na najlepše načine približavaju, Beograd nije daleko od toga da se nađe u njihovom društvu. Uz reke koje joj daju i posebnu čar, naša prestonica postaje grad koji svakog dana podseća na radosti života u stalnom kontaktu sa prirodom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here