EPA
Vaseljenski patrijarh Vartolomej

Vaseljenska patrijaršija priznala je crkvu u Severnoj Makedoniji kao kanonsku, prenosi RTS pozivajući se na makedonske medije.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice Svetog Sinoda Vaseljenske patrijaršije, Konstantinopolj priznaje naziv crkve u Severnoj Makedoniji kao “Ohridske”, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije te države.

Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju koju vodi arhiepiskop Stefan kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu.

U saopštenju se navodi da je Sveti Sinod, kojem je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, iscrpno raspravljao o crkvenom problemu u Skoplju i razmatrao žalbu pomesne crkve, kao i ponovljene pozive države Severne Makedonije.

Sinod je odlučio da prima “sveštenstvo i narod ove Crkve pod arhijerejem Stefanom, zacelivši ranu raskola i polivši ‘vinom i uljem’ ranu tamošnje naše pravoslavne braće”.

“U tom smislu se izdaje odgovarajući Patrijaršijski i Sinodalni akt”, objavila je Vaseljenska patrijaršija.

Kako su objavili makedonski mediji, nepriznata makedonska crkva poslala je molbu Vaseljenskoj patrijaršiji u aprilu 2018. godine i on je uzet u razmatranje već u maju. U međuvremenu je i državni vrh Severne Makedonije uputio nekoliko pisama i molbi patrijarhu Vartolomeju da se uvaži ta apelacija.

Odluka Vaseljenske patrijaršije ne znači da je nepriznata makedonska crkva dobila tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, navode makedonski mediji, već predstavlja objavu da vernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenicima drugih pomesnih crkava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here