EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Aja Sofiji

Vaseljenski patrijarh Vartolomej zahvalio je predsedniku Turske Tajipu Erdoganu za restauraciju pravoslavnog manastira Panagija Sumela kod Trabzona.

Vartolomej se u telefonskom razgovoru sa Erdoganom nije setio da prokomentariše pretvaranje Aja Sofije u džamiju.

– On je turski građanin i zato ne može ništa da uradi, osim da ćuti – objasnio je za Sputnjik stručnjak za verska pitanja Nikolaos Savopulos.

U isto vreme među verskim analitičarima vlada mišljenje, da Vartolomej ne može da sačuva jedinstvo pravoslavne crkve.

– “Prvi među jednakima” episkop u društvu pravoslavnih crkava, izgleda da je ostao usamljen i u ćorsokaku, zbog situacije u pravoslavnom svetu, koju je on napravio dajući autokefalnost raskolničkoj crkvi u Ukrajini. Reakcija važnih ljudi bi trebalo da bude jača. Iako se situacija po statusu crkve Svete Sofije dogodila u situaciji pravoslavnog slabljenja i patrijarh Vartolomej nosi odgovornost za to – izjavio je Teodoros Zizis, počasni profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta Aristotela u Solunu.

– Ako bi se patrijarh Vartolomej pozabavio time da sačuva ujedinjenu pravoslavnu crkvu, tada bi njihova podrška bila jača, čak i kada ne bi uspeo, drugi bi pomogli. Ali zbog nesuglasica, za koje upravo on nosi odgovornost, reakcija pravoslavnih crkava je slaba – dodao je on.

Stručnjak za verska pitanja Ioanis Tacis smatra da delovanja Turske nisu naišla na prepreke upravo zbog razrušenog jedinstva pravoslavlja što je posledica odluke vaseljenskog patrijarha.

– Pravoslavne crkve imaju isto mišljenje da crkva Svete Sofije ne treba da postane džamija. Ipak, one ne mogu da nastupe zajedničkom izjavom. One ne mogu da organizuju Svepravoslavni Sabor. To je posledica događaja u Ukrajini. Raskol u pravoslavlju predstavlja poteškoću za odlučivanje i izražavanje pozicije. Kako Erdogan, tako i međunarodna zajednica vide da raskol postoji, i niko se neće ozbiljno odnositi i sa poštovanjem takvoj crkvi – navodi Tacis.

Erdoganova kompenzacija za Aja Sofiju

Tacis je okarakterisao liturgiju na dan Uspenja Bogorodice 15. avgusta, u manastiru Panagija Sumela, kao pokušaj da se skrene pažnja.

– Može li liturgija 15. avgusta da kompenzuje činjenicu da će Turci crkvu Svete Sofije koristiti kao džamiju? Naravno da ne – podvlači on.

Prema poslednjim saopštenjima Patrijaršije, posle Erdoganove odluke liturgija u manastiru Panagija Sumela će se ipak održati.

– Erdogan je lukav. On uzima crkvu Svete Sofije i pretvara je u džamiju, pritom ne otvara manastir Panagija Sumela i mi mu se zahvaljujemo – kaže Dimitris Rizos.

Marios Begzos, bivši dekan Bogoslovskog fakulteta i profesor uporedne filozofije i religije vidi u ovome lični poraz vaseljenskog patrijarha.

– Tokom prethodnih 30 godina, koliko je Vartolomej na mestu patrijarha, ne samo da nije obnovila svoj rad Duhovna škola na Halkiju, nego smo i svedoci kako se crkva Svete Sofije pretvara u džamiju bez ikakve reakcije. To je lični poraz vaseljenskog patrijarha, koji nije mogao da spreči takav događaj – ističe on.

Analitičari se slažu da je odgovor Grčke pravoslavne crkve, na temu promene statusa Svete Sofije, mogao biti mnogo jači.

1 KOMENTAR

  1. Све паметни богомољци, заједно са Ердоганом или зашто он чува и рестаурира манастир Сумела? Он то ради да би исмејавао хришћане и показао муслиманима како су православци од вајкада морали да се склањају, беже од Турака и граде своја пребивалишта по неприступачним стенама, као птичија гнезда, да би могли лакше да се бране од дивљака. Тако је било свуда где су Турци крочили. Можда неко има боље објашњење зашто је на исти начин грађен и Острог. Зашто није од Сумеле направио џамију него је то урадио у Европи са Аја Софијом.
    Зар никоме још није досадила памет тих будала.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime