pixabay.com

Jačanje odnosa Rusije i Kine predstavlja ogromnu pretnju za Sjedinjene Američke Države, smatra ekspert časopisa „Nešenal interest“ Dag Bendou.

Prema njegovim rečima, Peking i Moskva podigli su svoje odnose na viši nivo nakon što je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije. Istovremeno, vlade dveju zemalja nastavljaju da se približavaju.

U avgustu je kineski lider Si Đinping pozvao Rusiju i Kinu „da se suprotstave hegemoniji i unilateralizmu“.

– I sami možete da pogodite na koga je mislio – naglasio je Bendou.

Autor članka ukazao je na sve tesnije veze između država u vojnoj oblasti. Rusija i Kina zajedno predstavljaju značajnu protivtežu ambicijama Sjedinjenih Američkih Država.

– Sada su čak i nepokolebljive pristalice neobuzdane američke superiornosti postale nervozne zbog saradnje druge najveće svetske ekonomije i druge najjače vojske na svetu – istakao je on.

Bendou smatra da američko rukovodstvo treba da sedne sa ruskim političarima za pregovarački sto i potraži kompromise koji bi odgovarali obema stranama. Na primer, Sjedinjene Američke Države mogu da objave kraj ere širenja NATO-a. Međutim, stručnjak smatra da cilj Vašingtona ne bi trebalo da bude da Rusija postane saveznik Sjedinjenih Američkih Država, već da se spreči da postane saveznik Kine.

– Američki političari moraju da priznaju da Rusija ima svoje interese, koje će slediti bez obzira na želje Vašingtona – rezimirao je Bendou.

U zaključku članka ekspert je naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropa treba da teže civilizovanom, partnerskom odnosu sa Rusijom, budući da bi takav pristup doneo mnogo više koristi sa stanovišta jačanja bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država, nego još jedan Hladni rat.

1 COMMENT

  1. Rusija je vratila Istočnu Nemačku
    Uz obećanje NATO-a da se neće širiti
    I šta se desilo NATO došao do Ukrijne
    Pa se pitate šta to hoće Rusija
    Rusija kakav god dogovor napravi Zapadne NATO zemlje ga prekrše
    Zar ne ?
    Ovaj Bendou misli da je otkrio toplu vodu da Amerika treba da se dogovori sa Rusijom
    Ma ne moj mi reći prijatelju
    Strašno si pametan
    ????????

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here