pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jačanje odnosa Rusije i Kine predstavlja ogromnu pretnju za Sjedinjene Američke Države, smatra ekspert časopisa „Nešenal interest“ Dag Bendou.

Prema njegovim rečima, Peking i Moskva podigli su svoje odnose na viši nivo nakon što je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije. Istovremeno, vlade dveju zemalja nastavljaju da se približavaju.

U avgustu je kineski lider Si Đinping pozvao Rusiju i Kinu „da se suprotstave hegemoniji i unilateralizmu“.

– I sami možete da pogodite na koga je mislio – naglasio je Bendou.

Autor članka ukazao je na sve tesnije veze između država u vojnoj oblasti. Rusija i Kina zajedno predstavljaju značajnu protivtežu ambicijama Sjedinjenih Američkih Država.

– Sada su čak i nepokolebljive pristalice neobuzdane američke superiornosti postale nervozne zbog saradnje druge najveće svetske ekonomije i druge najjače vojske na svetu – istakao je on.

Bendou smatra da američko rukovodstvo treba da sedne sa ruskim političarima za pregovarački sto i potraži kompromise koji bi odgovarali obema stranama. Na primer, Sjedinjene Američke Države mogu da objave kraj ere širenja NATO-a. Međutim, stručnjak smatra da cilj Vašingtona ne bi trebalo da bude da Rusija postane saveznik Sjedinjenih Američkih Država, već da se spreči da postane saveznik Kine.

– Američki političari moraju da priznaju da Rusija ima svoje interese, koje će slediti bez obzira na želje Vašingtona – rezimirao je Bendou.

U zaključku članka ekspert je naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropa treba da teže civilizovanom, partnerskom odnosu sa Rusijom, budući da bi takav pristup doneo mnogo više koristi sa stanovišta jačanja bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država, nego još jedan Hladni rat.

1 KOMENTAR

 1. Rusija je vratila Istočnu Nemačku
  Uz obećanje NATO-a da se neće širiti
  I šta se desilo NATO došao do Ukrijne
  Pa se pitate šta to hoće Rusija
  Rusija kakav god dogovor napravi Zapadne NATO zemlje ga prekrše
  Zar ne ?
  Ovaj Bendou misli da je otkrio toplu vodu da Amerika treba da se dogovori sa Rusijom
  Ma ne moj mi reći prijatelju
  Strašno si pametan
  👍🏻🇷🇺🇷🇺🇷🇺

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime