Tanjug
Evropska unija

SAD i Evropska unija pozvale su na “hitno smanjenje tenzija” i na “brzu i bezuslovnu” primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i povratak dijalogu, navodi se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na Samitu SAD i EU u Vašingtonu.

U delu zajedničke izjave koji se odnosi na region Zapadnog Balkana navodi se da SAD i EU “ponovo potvrđuju zajedničku posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi regiona”.

“Svi partneri moraju nastaviti potrebne reforme, kako bi napredovali na svom evropskom putu”, navedeno je u dokumentu objavljenom na sajtu Evropske komisije.

U dokumentu se poziva na smanjenje tenzija i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog kojem posreduje Evropska unija.

“Ističemo potrebu da Kosovo i Srbija hitno smanje tenzije i brzo i bezuslovno implementiraju Sporazum o putu normalizacije odnosa i povratka dijalogu koji omogućava EU”, navodi se u saopštenju.

Domaćin Samita SAD-EU bio je američki predsednik Džozef Bajden, zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, dok su EU predstavljali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

7 COMMENTS

  1. Zasto EU ne predstavljaju predstavnici zemalja koje ne priznaju tzv. nezavisno Kosovo? Sigurno bi zakljuci sa toga skupa bili sasvim drugaciji.

  2. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  3. Ma ajde,sve ,,lazovi,,i oni i njihovi a i ,,nasi,,
    Jel se sme kaze za predsednika da je ,,lazov,,iako on kaze da su njega ,,slagali,,
    Samo znam,da je Herr Vucic doveo siptare na sever….jel se secas Herr president.

  4. Zato sto ce , nazalost i Srbija biti prinudjena da prizna i zauvek administrativno izgubi Kosovo. Ostat ce u nasim srcima, pesmama i guslama da je nekad i da ce uvek biti srpsko.

  5. niste vi za EU ni NATO imate vi svoju braću ruse njih se vi držite koji ćete nama k…. u EU i NATO vi ste obični čobani

  6. Postoji rezolucija UN1244 i
    EU ZSO ?
    Zašto toliko pregovora se
    odrzavaju kad postoji rešenje
    za Kosmet!
    I zašto Sroski političari već
    23 god nisu ništa oko toga
    učinili ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here