EPA/Maxim Shipenkov
Džo Bajden i Vladimir Putin

Sjedinjene Američke Države i Rusija su samo jednom iskoristile liniju za komunikaciju koju su armije dveju zemalja uspostavile kako bi se izbegle konfliktne situacije zbog Ukrajine, prenosi Rojters pozivajući se na izjavu izvora.

Prema rečima neimenovanog američkog činovnika, jedini poziv tom linijom Vašington je uputio Moskvi da bi preneo zabrinutost zbog ruske vojne operacije usmerene protiv ključne infrastrukture Ukrajine.

Izvor nije naveo o kojim je objektima konkretno reč, ali je naveo da to nije u vezi s incidentom koji se dogodio 15. novemba na teritoriji Poljske, kada je raketa pogodila pograničnu oblast te zemlje prema Ukrajini.

U tom incidentu poginula su dva čoveka, a prvobitno su Poljska i zapadne zemlje pretpostavile da je reč o ruskim raketama. Kasnije je potvrđeno da je reč o projektu ispaljenom iz ukrajinskog protivraketnog sistema S-300.

SAD i Rusija su uspostavii nekoliko kanala veze za dijalog u sferi bezbenosti, njihovo nedavno korišćenje uliva nadu, rečeno je za Sputnjik u Pentagonu.

– SAD čuvaju nekoliko kanala veze za razmatranje najvažnijih pitanja bezbednosti s Rusijom tokom nepredviđenih okolnosti ili vanrednih situacija kako bi se sprečili pogrešne procene, vojni incidenti i eksalacija. Nama ulivaju nadu nedavni pozivi visoko rangiranih predstavnika Pentagona ruskim kolegama i smatramo da nastavak dijaloga ima odlučujući značaj – dodao je sagovornik iz Pentagona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here