pixabay.com

Banka Morgan Stenli očekuje da će ruska centralna banka povećati kamatne stope za 50 baznih poena na sednici sledećeg petka.

Američka banka to očekuje kao posledicu uvođenja američkih sankcija za tržište državnog duga te zemlje, izveštava Rojters.

Vašington je juče stavio brojne ruske kompanije na “crnu listu”, proterao ruske diplomate i zabranio američkim bankama da kupuju državne obveznice od ruske centralne banke, od Fonda nacionalnog bogatstva i Ministarstva finansija, optužujući Moskvu za navodno mešanje u američke izbore, za sajber napade i sukob u Ukrajini.

Rusija kategorično negira sve optužbe SAD.

“Uprkos dosadašnjoj prigušenoj reakciji na tržišu kapitala i otuda manjim implikacijama na inflaciju, mislimo da će Centralna banka Rusije (CBR) nastojati da pruži dodatnu podršku tržištu”, napisala je Alina Sliusarčuk iz Morgan Stenlja u belešci za klijente.

Dodala je da se sada verovatnoća u vezi sa ruskom monetarnom politikom pomera ka povećanju kamata za 50 baznih poena na 5,0 posto na narednom sastanku 23. aprila, napomunjući da se ranije očekivalo manje povećanje.

Istovremeno, i banka Džej Pi Morgan je saopštila da je zbog novih američkih sankcija porastao rizik da ruska centralna banka podigne svoje kamatne stope za 50 umesto za 25 baznih poena.

Prema oceni ove banke, budući da upotreba finansijskih sankcija protiv Rusije otvara novo poglavlje na frontu monetarne politike, premija rizika na imovinu denominovanu u ruskoj nacionalnoj valuti mogla bi u dužem periodu da ostane povišena, što u krajnoj instanci može da utiče na procenu CBR-a o vođenju relaksirane kamatne politike.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime