Vašington post: Turska namerno napala američke vojnike u Siriji

sputniknews.com, Vestionline
2
Tanjug/AP
Turska vojska

Turska vojska je namerno otvorila vatru na američke položaje na severoistoku Sirije, preneo je „Vašington post“, pozivajući se na izjave bivših i sadašnjih činovnika u Beloj kući.

Oficir američke vojske je rekao da je turska vojska znala da se na teritoriji na koju je otvorila vatru nalazi američki vojni kontingent.

Prema navodima lista, dejstva Ankare mogu se objasniti željom da se uspostavi kontrola nad mnogo većom teritorijom od one koju podrazumeva dogovor Turske i SAD, kao i da se potisne američka vojska iz sirijskog grada Kobanija.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da je vatra bila otvorena na položaje kurdskih formacija i da je napad prekinut odmah pošto je stiglo saopštenje da se tu nalaze američki vojnici.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije ID-a. Operaciju Turske oštro kritikuje nekoliko susednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“ ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“ i obećao „snažan udar“ ako Turska „ne bude igrala po pravilima“.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je saopštio da Tramp namerava da ovlasti njegovo ministarstvo za uvođenje sankcija Ankari.

2 COMMENTS

  1. Dokle cemo vise biti svedoci ovih prozirnih igara SAD i njenih satelita? Zasto se konacno ne kaze javno da je SAD vlasnik ‘zivota i smrti’ u celom svetu, i da iskljucivo oni odlucuju gde ce odpoceti rat,gde ce se zavrsiti,u kojoj ce zemlji biti oborena vlast,a ko ce negde doci na vlast! Ovakve situacije se godinama i decenijama dogadjaju na svim meridijanima po istoj matrici-sablonu,i osim rukovodstava nekoliko hrabrih zemalja koji to javno obznanjuju, vecina satelita im potpomaze u tome, a ako ne onda poltronski cute!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here