pixabay.com
Bela kuća

Stejt department saopštio je danas da, dok SAD slave oslobađanje pet američkih državljana iz “nepravednog” pritvora u Iranu, Vašington takođe preduzima mere da pozove na odgovornost iranski režim zbog prakse nelegalnog pritvaranja stranih državljana i da bi ga odvratio od eventualnih budućih takvih postupaka.

U saopštenju se navodi da SAD smatraju da su iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove i bezbednost (MOIS) i bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad umešani u nezakonito pritvaranje američkih državljana, uključujući otmicu i pritvaranje Boba Levinsona uz odobrenje visokih iranskih zvaničnika.

Levinson je nestao 9. marta 2007. godine u Iranu, dok je bio u misiji za Centralnu obaveštajnu službu (CIA).

Stejt department je pozvao Iran da u potpunosti objasni šta se desilo Levinsonu, od njegovog prvobitnog zatočeništva do verovatne smrti.

U saopštenju se ističe da Vašington takođe preduzima korake da uvede vizna ograničenja za tri službenika iranske vlade za koje se veruje da su odgovorni ili saučesnici u ozbiljnim zloupotrebama ili kršenjima ljudskih prava, kao i za uzimanje talaca ili nezakonito pritvaranje američkih i stranih državljana.

Vašington je najavio ograničenja i za dva iranska zatvorska službenika zbog njihove umešanosti u teška kršenja ljudskih prava, odnosno okrutno i nehumano postupanje prema zatvorenicima.

Navodi se da te osobe i članovi njihovih užih porodica ne ispunjavaju uslove za ulazak u SAD.

SAD će nastaviti da rade na tome da se vrate kući američki državljani koji su nezakonito pritvoreni u inostranstvu i da pozovu na odgovornost one koji su umešani u njihovo nezakonito zatvaranje, ističe se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here