pixabay.com

SAD su zatražile od Poljske da objasni izjavu da Varšava više neće pružati vojnu podršku Ukrajini, prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Pentagona.

Kako je primetio sagovornik agencije, nesuglasice između Kijeva i Varšave još nisu dovele „do pojave pukotina u alijansi koja podržava Ukrajinu“. Međutim, prema njegovim rečima, konkretan stav Poljske o podršci Ukrajini ostaje nejasan. S tim u vezi, američke vlasti su zatražile od svojih poljskih kolega da što pre razjasne situaciju i jasno kažu da li Varšava zaista razmišlja da obustavi isporuke oružja Kijevu.

Blumberg navodi i reči neimenovanog evropskog diplomate, koji je, pod uslovom da ostane anoniman, rekao da su poljski zvaničnici uveravali svoje strane kolege da će njihova zemlja i dalje nastaviti vojnu podršku Ukrajini, ali u „manjim količinama“. On je napomenuo da bi potpuni prestanak vojne podrške iz Varšave mogao „potkopati jedinstvo NATO-a“.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio da odbija da izvrši nove isporuke oružja Kijevu, ali je poljski predsednik Andžej Duda naknadno rekao da je premijer zemlje „pogrešno shvaćen“.

Podsetimo, u poslednje vreme poljsko-ukrajinski odnosi su se prilično iskomplikovali zbog embarga koji je Varšava uvela na uvoz ukrajinskog žita.

Evropska komisija je sredinom septembra odlučila da ukine ograničenja na uvoz žita iz Ukrajine u pet zemalja EU koje se graniče sa njom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here