pixabay.com
Bela kuća

SAD su upozorile Izrael da bi izvođenje vojne ofanzive na južni grad Rafu u Gazi bez odgovarajućeg planiranja bila “katastrofa”.

Oko milion i po Palestinaca preživljava u tom gradu koji se graniči sa Egiptom u teškim humanitarnim uslovima, preneo je Bi-Bi-Si.

Bela kuća je saopštila da neće podržati velike operacije bez dužne pažnje za tamošnje izbeglice.

Saopštenje je usledilo nekoliko dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao da je vojsci rečeno da se pripremi za operaciju u Rafi.

Predsednik SAD Džozef Bajden je sinoć rekao, ne pominjući Rafu, da su akcije Izraela u Pojasu Gaze bile “preterane”.

U izraelskim vazdušnim napadima na tu palestinsku enklavu danas je poginulo najmanje 15 osoba, uključujući osam u Rafi, saopštili su zvaničnici palestinskog Ministarstva zdravlja koje vodi Hamas.

Izrael nije komentarisao tu informaciju.

Većina ljudi u Rafi je raseljena zbog borbi iz drugih delova Pojasa Gaze i živi u šatorima.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je ranije da izraelska vojska ima “posebnu obavezu dok sprovodi operacije tamo ili bilo gde kako bi se uverila da uzima u obzir zaštitu života nevinih civila”.

“Vojne operacije sada bi bile katastrofa za te ljude i to nije nešto što bismo mi podržali”, rekao je on, dodajući da SAD nisu videle ništa što bi sugerisalo da će Izrael uskoro pokrenuti veliku operaciju u Rafi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here