pixabay.com
Bela kuća

Američki državni dug povećan je za skoro 500 milijardi dolara za manje od mesec dana, pokazuju podaci Ministarstva finansija SAD.

Tako je dostignut novi rekord u visini američkog duga od 33 biliona i 513 milijardi dolara.

Pre manje od mesec dana, 18. septembra, državni dug SAD iznosio je 33 biliona i 44 milijarde dolara.

Tada je prvi put u istoriji dug premašio granicu od 33 biliona.

Početkom juna ove godine, američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o privremenom podizanju gornje granice duga zemlje do 1. januara 2025. godine.

To se desilo samo nekoliko dana pre mogućeg “defolta” (nesolventnosti) SAD, do kojeg je, prema američkom Ministarstvu finansija, moglo doći 5. juna, prenosi Capital.

1 COMMENT

  1. Ljudi, ajde malo uozbiljite `senzacije` koje pisete? Kako Amerika moze da bude zaduzena, kada skoro ceo svet njoj duguje pare iz neprekidnog stampanja 24/7? Koa najveca vojna sila, davnih godina po napustanju zlatne podloge, skapirali su da mogu sve svetske potreba za novcem da podmire besomucnim stampanjem, i zaduzivanjem celog sveta bezvrednim zelenim papiricima, a onda zasto da ne i sve svoje potrebe jer ne postoji sitruacija koja ce njih primorati da vrate sve te `pozajmice`. 33k mlrd, ili 333k mlrd razlika je samo u gomili odstampanog papira. Naravno da svi ostali sem njih moraju svoje dugove u bezvrednim papirima da izmire njihovom kupovinom na berzi po osnovu robe kuju proizvedu i prodaju za te potrebe!? Na isti nacin su sve svoje potrebe proglasili demokratijom i civilizacijom, i svako ko ne pristane da ih opsluzi biva kaznjen za ugrozavanje demokratije i civilizacijskih tekovina, tj. americke pljacke! Ovo je jedna jedina istina o Americkoj ekonomiji, i o njenim dugovima koji se samo evidentiraju knjigovodstveno a nikada nece biti vracani, niti kome to pada na pamet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here