Tanjug/AP
Vladimir Putin i Džo Bajden

SAD možu žrtvovati baltičke države radi strateškog sporazuma sa Rusijom, piše američki analitičar Dejvid Pajn u članku za „Nešnal interest“.

Analitičar je upozorio na jedan od mogućih scenarija razvoja događaja nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio povlačenje stranih trupa sa teritorije država-članica NATO-a u istočnoj Evropi, kao i prekid daljeg širenja Alijanse na istok.

Pejn nije isključio da događaji mogu naterati SAD da isključe iz NATO-a Litvaniju, Letoniju i Estoniju. Bez obzira na to što su u Beloj kući zahteve ruske strane nazvali nedopustivim, postoji verovatnoća, da se Vašington odluči za takav korak, vodeći se sopstvenim nacionalnim interesima.

U četvrtak su predsednik Rusije Vladimir Putin i američki lider Džozef Bajden telefonom razgovarali 50 minuta. Teme razgovora su bili predstojeći samit Rusija-NATO koji je zakazan za 10. januar, sednica Saveta Rusija-NATO i sastanak na polju OEBS-a.

1 COMMENT

  1. Vasingtonu je lako da zrtvuje nesto sto mu ne pripada. Pitam se gde su bili pametnjakovici kad je Amerika gledala samo svoje interese i sirila se. Na svetu nece biti mira dok je Amerike. Indijanci kao narod moraju biti pomognuti i ojacani, kako bi jednog dana ponovo naselili svoja ognjista. Belci u Americi mogu da biraju izmedju podredjene uloge i napustanja zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here