Tanjug
Florijan Biber

Florijan Biber i Danijel Server ocenjuju da Vašingtonski sporazum ne donosi novine, jer je veliki broj njegovih zaključaka već donet u dijalogu Beograda i Prištine, da ne predstavlja značajan korak prema normalizaciji, kao i da će biti zaboravljen ko god bude pobedio na američkim izborima.

Server i Biber, politički analitičari, koji, inače, zagovaraju stavove bliske politici Prištine, a Server važe za albanskog lobistu, rekli su to na vebinaru koju je organizovao Društveni klub u Mitrovici pod nazivom “Proces dijaloga Beograda i Prištine: Trougao konstruktivnih nejasnoća”.

– Političko pomirenje u ovom trenutku ne izgleda moguće, ali ekonomski sporazum je dobra strategija – rekao je Server i dodao da bi mogao da ima negativne posledice za odnos Srbije i Kosova prema EU.

Biber je kazao da sporazum sadrži niz tačaka oko kojih se EU dogovorila sa Srbijom i Kosovom, poput međusobnog priznavanja diploma i izgradnje auto-puta i dodao da postoje delovi sporazuma koji su, kaže, u suprotnosti sa politikama Evropske unije, kao što je odluka o preseljenju ambasade u Jerusalim.

– Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim bilo bi protivno politici EU po ovom pitanju. Ovo je posebno problem za Srbiju, koja je već daleko od usaglašavanja sa spoljnom politikom EU – rekao je Biber.

Biber je ocenio da bi nedostatak jedinstvenog stava SAD i EU, kao najvažnijih političkih aktera, mogao da potkopa stabilnost na zapadnom Balkanu i potencijalno poveća polugu autoritarnosti u regionu.

Saglasni su i u oceni da bi, u odsustvu punog sporazuma, i Srbija i Kosovo mogli da žive sa statusom kvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here