“Delfini” od danas pred domaćom publikom počinju borbu u Svetskoj ligi – cil je je viza za Olimpijske igre i bogat nagradni fond od 350 000 dolara.

Druženje vaterpolista i medija, na Tašmajdanu je bilo gotovo neformalno. Po starom običaju, igrači su bili na meti novinara i strpljivo jedan po jedan odgovarali na sva pitanja vezana za predstojeće veliko takmičenje. Dušan Mandić je posebno vezan za Svetsku ligu. Pre četiri godine proglašen je u Bergamu za najboljeg igrača! Posle toga je nastavio karijeru u Pro Reku i danas je sigurno jedan od najboljih vaterpolista sveta:

– Očekivanja su uvek ista, posebno kada igramo kod kuće. Iako se oseća umor posle Hanovera, prija trening sa Australijom, pošto nam još fali privikavanje na nova pravila.

Popularni Manda ne krije da se nada vetru u leđa sa tribina:

– Lepo je kada igrate kod kuće turnir koji nije običan. Veliki je ulog u pitanju. Ako osvojimo prvo mesto, rešili smo pitanje odlaska u Tokio i to bi bila ogromna dobit za nas. Zato verujem da će ljubitelji vaterpola prepoznati snagu turnira i dati nam sa tribina punu podršku. Na kraju ako i ne uspemo imaćemo još tri šanse ali bi bilo izvanredno za nas da to uradimo odmah.

Svetska liga na drugi način vezuje Andriju Prlainovića. Pre 14 godina, avgusta 2005. bio je u sastavu koji je u finalu Svetske lige deklasirao Mađare 16:7. Na asistenciju Šapića Prlainović je postigao gol koji pamti:

– Tašmajdan ima poseban značaj za mene. To je hram vaterpola, bazen sa velikom istorijom i zadovoljstvo je igrati u njemu. Pamtim i EP 2006. i tada smo bili najbolji. Verujem da će tribine biti pune, šest dana kvalitetnih utakmica. Evropske zemlje su favoriti, ali Mađarima, Hrvatima, Špancima i nama mogu da se priključe Australijanci, osvajači srebra na Svetskom kupu u Berlinu. Ipak, naša je obaveza da i pod pritiskom odigramo najbolje što možemo u ovom trenutku i ostvarimo cilj!

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić odredio je 15 vaterpolista koji će od 18. do 23. juna pokušati da osvoje novo zlato i tako se plasiraju na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Viktor Rašović će zbog povrede kolena propustiti ovo takmičenje, a na spisku su: Gojko Pijetlović (Šabac), Dušan Mandić i Filip Filipović (Pro Reko), Nikola Dedović (Špandau 04), Andrija Prlainović, Sava Ranđelović i Branislav Mitrović (OSC), Miloš Ćuk (Mladost), Duško Pijetlović (Dinamo), Nemanja Vico (Trst), Milan Aleksić i Stefan Mitrović (trenutno bez kluba), Strahinja Rašović (Eger), Nikola Jakšić (Ferencvaroš) i Radomir Drašović (trebalo bi da potpiše za Solnok).

Grupa A

1. Španija

2. Mađarska

3. Kanada

4. Japan

Grupa B

1. Srbija

2. Hrvatska

3. Australija

4. Kazahstan

Prvo kolo – utorak: Hrvatska – Kazahstan, Srbija – Australija. Drugo kolo: Australija – Kazahstan, Srbija – Hrvatska. Treće kolo: Australija – Hrvatska, Srbija – Kazahstan.

Sve tri utakmice naše reprezentacije počinju u 21.00.

Svetski izgled plivališta

Na Tašmajdanu je skoro sve završeno kada je u pitanju turnir. Postavljene su montažne tribine, kapaciteta oko 4500-5000 mesta. Stiže sjajan semafor, pres tribina je daleko bolja nego što je bila na nekim takmičenjima u inostranstvu. Akreditovano je oko 80 novinara iz Srbije i inostranstva.

 

Izvor:
B. Paunović