Vatikan: Homoseksualci imaju vrline i kvalitete

0

Vatikan ublažava stav prema homoseksualcima

 

"Homoseksualne osobe imaju vrline i kvalitete koje mogu da ponude hrišćanskoj zajednici: da li smo u stanju da primimo te osobe, garantujući im bratstvo u našim zajednicama?", piše u pripremnom izveštaju vanrednog biskupskog sinoda koji traje od 5. do 19. oktobra, a koji je predstavio mađarski kardinal Peter Erdo.

 

Postavlja se i pitanje da li su hrišćanske "zajednice spremne da prihvate njihovu seksualnu orijentaciju, a da se ne kompromituje katolička doktrina o porodici i braku".

 

U dokumentu se takođe navodi da je pred crkvom veliki izazov podizanja dece i potvrđuje da istopolne zajednice ne mogu biti izjednačene sa brakom žene i muškarca.

 

Dodaje se da "crkva pridaje posebnu pažnju deci koja žive sa istopolnim parovima, ističući da prava najmlađih moraju uvek biti na prvom mestu".

 

S obzirom na kritike tog teksta zato što je suviše otvoren, generalni sekretar sinoda, kardinal Lorenco Baldiseri je rekao da će u konačnoj verziji teksta verovatno ostati osuda "poremećenih veza" homoseksualaca.

 

U dokumentu se navodi i da je potrebno prihvatiti "pozitivne elemente prisutne u nesavršenim oblicima porodice, uključujući i predbračni zajednički život". Takođe je potrebno posvetiti pažnju "ranjenim porodicama" kako su nazvane razvedene i ponovno venčane porodice.

 

O tom dokumentu na kojem će se još raditi, glasaće se u subotu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here