EPA/Abed al Hashlamoun
Izraelski vojnici

Izraelska vojska održaće najveće vojne vežbe u istoriji, koje će trajati mesec dana pod nazivom “Vatrene kočije”.

Na vežbi će učestvovati vojska, mornarica i avijacija, redovni vojnici i rezervisti, koji će uvežbavati borbene i vanredne situacije u svim regionima Izraela. Po prvi put od osnivanja Izraelskih odbrambenih snaga, vojska te države simuliraće “mesec rata” kako bi podigla borbenu gotovost.

Među scenarijima su i ulazak i manevri u dubini neprijateljske teritorije, zajedničko dejstvo jedinica, ali i saradnja sa civilnim službama za vanredne situacije. Takođe, predviđeni su i gađanje i manevri u naseljenim mestima.

Velika vojna vežba održaće se iako su u Izraelu počeli neredi tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana, koji traju već nekoliko dana i u kojima se sukobljavaju policija i Palestinci.

Izraelski medij navodi da je zbog vežbe i Hezbolah podigao nivo pripravnosti u južnom Libanu i Siriji. Taj nivo je na najvišem nivou od Drugog libanskog rata 2006, navodi libanski “El Našra”.

Neredi u Jerusalimu izazvali su reakciju Rusije, SAD, EU i UN, koji su pozvali da se izbegne dalja eskalacija nasilja.

Arapska liga planira sutra, 10. maja, održavanje vanrednog sastanka kako bi razgovarala o eskalaciji nasilja u Jerusalimu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime