pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na vojnom poligonu Krivolak, savremenom centru za obuku, danas je u Severnoj Makedoniji održana vežba “Brzi odgovor 22.”, u kojoj je učestvovalo 4.600 pripadnika iz osam država članica NATO.

„Brzi odgovor 22″ je najveća multinacionalna vežba ove vrste u Severnoj Makedoniji i jedina od osamostaljenja zemlje u kojoj su realizovani vazdušni desanti u prikazanom obimu.

Vežbi je prisustvovao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je na svom fejsbuk profilu napisao da ova velika vežba pokazuje kolektivnu spremnost NATO alijanse i da predstavlja izuzetnu priliku da Severna Makedonija pokaže sposobnosti i jedinstvene mogućnosti poligona Krivolak kao savremenog centra.

“Brzi odgovor 22″ je potvrda da naša Vojska ima ozbiljan kapacitet da doprinese kolektivnoj odbrani, bezbednosti i bezbednosti evroatlantskog prostora”, napisao je Pendarovski.

Vežba je, kazao je šef makedonske države, posebno važna za razvoj sposobnosti vojske kroz razmenu znanja, sposobnosti i veština, kao i povećanje interoperabilnosti sa savezničkim oružanim snagama. Istovremeno, naveo je, doprinosi uspostavljanju i afirmaciji poligona Krivolak kao međunarodnog centra za obuku.

U vojnoj vežbi na poligonu Krivolak učestvuje 4.600 pripadnika oružanih snaga osam država članica NATO-a: Albanije, Grčke, Italije, Velike Britanije, Severne Makedonije, SAD, Francuske i Crne Gore.

U vežbi je učestvovalo 45 letelica, odnosno borbenih i transportnih aviona i helikoptera, a tokom vežbe je izvedeno preko 700 padobranskih skokova.

Vežba “Brzi odgovor 22.” ima za cilj da pokaže sposobnost brzog raspoređivanja kopnenih snaga SAD u Evropi i Africi zajedno sa multinacionalnim vazdušno-desantnim snagama iz Evrope.

Ministarka odbrane Slavjanka Petrovska je u obraćanju prisutnima na vežbi rekla da su pripadnici vojski osam zemalja pokazali kolektivnu spremnost i savršenu interoperabilnost i zapravo, kako je rekla, poslali najvažniju poruku da “kada smo u NATO nismo sami”.

“Ono što smo danas videli i čemu smo bili svedoci nije bio prkos i demonstracija vojne sile, već demonstracija našeg jedinstva, solidarnosti i našeg savezništva”, rekla je Petrovska.

Ova vežba, kazala je, dala je odgovor na sve lažne vesti i hibridne akcije koje imaju za cilj da našu vojsku prikažu kao slabu, neobučenu i neopremljenu.

“Ovo danas i ono što se dešavalo tokom cele vežbe je najbolji demanti i realna demonstracija sposobnosti pripadnika Armije Republike Severne Makedonije. Na vežbi su svi učesnici pokazali svoje kapacitete za odlučno planiranje, dobru obuku i zajedničko i koordinisano delovanje”, navela je.

Dodala je da su pripadnici vojske pokazali da se odlično razumeju, dopunjuju i da su zajedno jači.

“Danas je poslata još jedna važna poruka – u NATO nema velikih i malih, nema prvog i poslednjeg, nema takmičenja za eliminaciju, već ruka pomoći i saveznička podrška”, rekla je ministarka odbrne Petrovska, preneli su skopski mediji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here