pixabay.com

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida kao i zaključke kojima se odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika.

Skupština je usvojila i izmene Krivičnog zakonika Srpske kojima se prvi put uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Poslanici su ove akte usvojili jednoglasno na posebnoj sednici Parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost, prenosi RTRS.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon ove sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka u RS neće primenjivati.

– Incko je trebalo je da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata – rekao je Čubrilović.

Takođe, institucije Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Zaključicma Skupštine odbacuju se nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju se ništavnim i neprihvatljivim.

“Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara) osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razreši pitanje nametnutog zakona”, ističe se u zaključima.

Takođe se odbacuje svako nametanje odluka BiH i konstatuje da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

Izmenama Krivičnog zakonika RS predviđene su zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična dela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična dela učine u nameri promene ustavnog uređenja, teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

U njemu se navodi da predstavlja odgovor i zaštitu od nametnute odluke o “zabrani negiranja genocida” koju je doneo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ovim se štite građani Republike Srpske i Srpska.

Za usvajanje zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Sednici su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i predsednici političkih stranaka.

Na nedavnom sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Srpskoj odlučeno je i da srpski predstavnici od utorka, 27. jula, neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kome mandat ističe 1. avgusta, doneo je 23. jula odluku da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se “zabranjuje i kažnjava negiranje genocida”.

1 COMMENT

  1. Bravo Srbi samo tako .Dosta vise austrougarskog serifa ,to je ropstvo nista drugo. Serif stranac iznad zakona predsednika i parlamenta drzave. To je cirkus drzava koju zovu suverena. Otcepiti se od tih talibana i zavrsiti zauvek jednom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here