D. Jovičić
BEZ VELIKOG SLAVLjA: Obred u hramu

Ove godine klupska slava Srpskog kulturnog društva Sloga iz Manhajma, Sveti Vasilije Veliki je, zbog pandemije korona virusa i zabrane okupljanja, obeležena skromnije nego inače. Nije bilo velikog okupljanja članova udruženja i gostiju iz drugih klubova, već je samo obavljen tradicionalni slavski obred u crkvi.

Kumovi ovogodišnje slave porodica Popov, Stevan i Romina sa kćerkama Estefanijom i Kristinom iz Rajlingena, mesta nadomak Manhajma, pripremili su slavski kolač, žito i vino. Obred u Crkvi Svetog Simona Monaha u Manhajmu obavili su manhajmski sveštenik protojerej stavrofor Marko Jovanović i protojerej Slobodan Drakulić. Nakon što je prelomljen slavski kolač, deo kolača i kumstvo za sledeću godinu preuzela je porodica Blažić, Blagoja i Smiljana sa decom.

Protojerej Slobodan Drakulić je osveštao slavska znamenja

Uz kumove slave obredu u hramu prisustvovale su i Silvija Mitrović, umetnički rukovodilac folklornih ansambala i Milica Savković, potpredsednica Sloge.

– Današnje vreme ne dozvoljava da se slava proslavi kao nekada. Drugu godinu za redom zbog korone obeležavamo slavu našeg udruženja skromnije, nije kao pre korone kada smo proslavljali sa članovima uz slavski ručak u našim prostorijama. Uz kolač, žito i vino koje su za ovu slavu pripremili kumovi porodica Popov obeležena je i ovogodišnja slava udruženja. Nadamo se da će ova situacija sa epidemijom proći i da ćemo se uskoro moći skupljati i onda ćemo se vratiti i našem tradicionalnom i svečanijem proslavljanju Svetog Vasilija Velikog – rekla nam je Milica Savković.

Stevan i Romina Popov, Silvija Mitrović, Milica Savković i Smiljana Blažić