EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Angela Merkel

Nemački stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je da očekuje snažniju posvećenost nove nemačke vlade za ozbiljan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Reporteri.

U Nemačkoj je od danas na vlasti nova koalicija, a vladu prvi put predvodi novi kancelar, posle 16 godina vladavine Angele Merkel.

Prema rečima nemačkog stručnjaka za Balkan, ovo nije samo nova era za Nemačku, već i nova era odnosa Nemačke sa Srbijom.

– Očekujem promene prema Srbiji. Stav vlade odlazeće kancelarke Merkel započeo je principijelnom politikom uspostavljanja političkog dijaloga Srbije i Kosova koja je zasnovana na jasnim principima i u jasnom pregovaračkom okviru. To je nekako stvorilo Vučića i obeležilo početak evropeizacije njegove politike. Ali, gubitkom strateškog pravca te politike Evropske unije koju vodi Nemačka i na kraju kancelarka, Berlinu i Briselu smo bacili pogled kroz prste na stanje i razvoj demokratije u Srbiji. Istovremeno, kancelarka i Berlin su ostali prilično praktični, jer se taj dijalog (Kosova i Srbije) za razliku od svog istorijskog početka, pretvorio u svoju suprotnost – rekao je Veber.

– Radujem se jačoj posvećenosti evropskim integracijama i otvorenom sporu sa francuskim predsednikom Makronom oko njegove blokade pridruživanja novih članica EU. Radujem se snažnijoj posvećenosti nove vlade ozbiljnom nastavku pregovora Srbije sa Kosovom, koji su poslednjih godina potpuno blokirani. Istovremeno, radujem se novom odnosu Berlina sa Vučićevom vladom na osnovu isticanja demokratskih principa i vrednosti vladavine prava – objašnjava Veber.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here