EPA/Petrit Prenaj

“Logično je da nakon ostavke kosovskog premijer Ramuša Haradinaja dođe do izbora, kao i da će od ishoda izbora i nove vladajuće koalicije zavisiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je analitičar Zapadnog Balkana Bodo Veber za prištinsku Gazetu ekspres.

Na pitanje da li Haradinajevu ostavku vidi kao politički potez vezan za dijalog ili smatra da ona zaista ima veze sa Specijalnim sudom za ratne zločine, Veber je rekao da ta iznenadna odluka ostavlja dosta mesta za spekulacije o Haradinajevim motivima, uključujući i nezavisnost Specijalnog suda i mogući podsticaj Vašingtona za teritorijalnu razmenu, iako u ovom trenutku nema indicija da oni podržavaju tu opciju.

Prema njegovim rečima, prva stavka govori o promenama u kosovskoj politici, a druga nažalost o krizi demokratije u jednom delu Zapada, kao i neodrživosti Zapada kada je reč o vladi prava na KiM.

– Lično ne razumem šta bi pristalice te opasne ideje o razmeni teritorija dobile od premijerove ostavke – rekao je Veber.

Upitan da li smatra da je loša ideja da Haradinaja zameni novi premijer, odnosno da li se na KiM što pre moraju održati izbori i oformiti nove zakonodavne insitucije, Veber je rekao da je to na kosovskim partijama i institucijama.

– Treba imati na umu da su se, od izbora 2017. godine, unutarpolitičke okolnosti potpuno promenile, odnosno da njima sada dominira finalna faza političkog dijaloga i nesuglasice sa koalcijom na vlasti, kao i stalni pozivi opozicije na raspisivanje izbora.

On je dodao da, kao strani posmatrač, nalazi da je logično održati prevremene izbore zbog političke stabilnosti na KiM, iako je teško predvideti hoće li rezultat tih izbora biti stabilna koalicija.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o nastavku dijaloga i hoće li biti susreta između predstavnika Beograda i Prištine ove godine, Veber je odgovorio da veruje da, nakon dvogodišnjeg procesa opasnog i obmanjujućeg dijaloga i loše vođenih pregovora na sastanku u Berlinu u aprilu, i uprkos otkazivanju narednog sastanka u Parizu, ipak postoje pogodne okolnosti za obnovu pregovora koje bi vratile dijalog u prvobitni okvir.

– U tom smislu, kosovskim političkim akterima i stranim posmatračima uvek je bilo jasno da je jedino odgovarajuće vreme za izbore u toku leta ili u ranu jesen, a da li će to omogućiti obnovu pregovora ili ne zavisi od ishoda izbora – zaključio je Veber.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here