A. Čukić
Edi Rama

Nemački stručnjak za Balkan Bodo Veber izjavio je da ideja o stvaranju balkanskog “mini Šengena” stavila Edija Ramu i Albaniju u zajednički savez sa Aleksandrom Vučićem i Zoranom Zaevom, dok su u verbalnom sukobu s Kosovom i političkim liderima u Prištini, piše Gazeta Ekspres.

Veber je u intervjuu za taj dnevnik istakao da je Rama za izostanak Kosova sa drugog sastanka o inicijativi “mini Šengen” koji je održan u Ohridu, optužio Kosovo da se izolovalo.

U vezi tih dešavanja, Veber je kaže da u potpunosti razume Ramine poteze i dodao da je albanskom premijeru sada potrebno malo političkih poena nakon što je blokirano otvaranje pregovora o pristupanju.

– Potpuno razumem potrebu premijera Rame za političkim uspehom, s obzirom na štetnu blokadu Francuske za otvaranje pregovora o Albaniji – rekao je Veber.

Nemački analitičar kaže da Rama nije u mogućnosti da igra ulogu branioca kosovskih interesa, jer je poslednje dve godine podržao razmenu teritorija i korekciju granice.

– Rama je, nažalost, lobirao za razmenu teritorija u pregovorima Srbije i Kosova u poslednje dve godine i na taj način naštetio svom imidžu iskrenog i odbrambenog posrednika kosovskih interesa – dodao je Veber.

Upitan da li se Kosovo treba da se usprotivi inicijativi koju podržava američki Stejt department, Veber je podsetio na zvanični otpor Prištine na pritisak Trampove administracije zbog razmene teritorija i rekao da ne veruje da će stav Stejt departmenta imati značajan uticaj ako Kosovo odluči da se ne uključuje u takvu inicijativu.

– Bilo je više nego dobro, od vitalnog značaja za Kosovo što se odupiralo pritisku Trampove administracije zbog ideje o razmeni teritorije. U ovom konkretnom pitanju, ne mislim da će mišljenje Stejt departmenta imati važnu ulogu ili značajan uticaj ako Kosovo odluči da se ne pridruži ovoj inicijativi – istakao je Veber.

2 COMMENTS

  1. Kad jedan Švaba to kaže, onda je to tako, dok se ne javi neki amer, naravno, onda to više nije tako, jer oni ipak znaju malo bolje engleski!A kako je Komšić nedavno saznao, ništa ne vredi, ako nije engleski!

  2. Галаме Швабе, знају да им је ово задња прилика да се мешају у политику Српског Балкана.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here