Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Viktorijanska policija je u nedelju, 3. decembra, započela akciju zbog spora oko plata s državnom vladom.

Naime, Policijsko udruženje Viktorije (TPAV) je više od šest meseci u pregovorima sa policijom Viktorije o platama i uslovima rada.

Udruženje je tražilo povećanje plata od četiri odsto i devetočasovne smene. Međutim, blagajnik Tim Palas je više puta rekao da državni budžet, koji je oterećen dugovima, ne može da priušti povećanje plata.

Upravo zbog toga su policajci u nedelju od sedam sati ujutro parkirali policijske automobile i farovima upozoravali vozače da smanje brzinu ili da ne prođu kroz crveno svetlo, i samim tim pokušali da smanje državne prihode od kazni.

Pored toga, članovi udruženja su prestali da rade prekovremeno ukoliko im to nije plaćeno.

Druge akcije koje je odobrila Komisija za pošten rad uključuju postavljanje nalepnica i slogana kampanje na policijska vozila i helikoptere, deljenje materijala za štrajk ljudima na školskim prelazima i korišćenje automatizovane glasovne poruke o akciji kada građani pozovu policijske stanice.

Sem toga, sekretar TPAV-a, Vejn Gat, je istakao da policajci izgaraju na poslu i da su stresom i da pate, te da mnogi planiraju da napuste zbog toga policiju.

Premijerka Jacinta Allan rekla je da vladu predstavlja Industrijski odnosi Viktorije.

– Vlada je jasno stavila do znanja ljudima, za pregovaračkim stolom, da očekujemo da se ovi pregovori vode u dobroj nameri, te da želimo da se završe sa snažnim ishodom – rekla je premijerka Viktorije Džansita Alan, i dodala da neće davati komentare tokom pregovora, ali se zahvalila policiji na poslu koji su uradili za zajednicu.

Ministar policije u senci, Bred Batin je rekao da vlada nije intervenisala i osigurala da pregovori budu okončani.

– Mislim da je neodgovorno da vlada kaže da to nije njihova odgovornost. Vreme je da vlada dođe za pregovarački sto, završi ove pregovore pre Božića – naglasio je Batin i dodao da podržava akcije članova i da njihovi zahtevi nisu nerazumni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here