Unsplash
Ilustracija

Savezna vlada će povećati iznos ušteđevine koja će biti potreban međunarodnim studentima da bi dobili studentsku vizu kako bi se osiguralo da mogu da se izdržavaju i da im nije hitno potrebno zaposlenje.

Međunarodnim studentima će od 1. oktobra biti potrebno 24.505 dolara ušteđevine, što je povećanje od 17 odsto.

Iznos nije menjan od 2019. godine.

Vlada je, takođe, zatvorila ’rupu u zakonu’, koja je omogućava pružaocima viznih usluga da prebace međunarodne studente, koji su bili u Australiji manje od šest meseci sa studentskom vizom, na aranžman koji im omogućava pristup poslu.

Mogućnost istovremenog studiranja dve oblasti je porasla u prvoj polovini 2023. na 17.000, sa oko 10.500 u istom periodu 2019. i 2022. zajedno.

Međutim, postoji zabrinutost da će međunarodni studenti, napustiti svoj osnovni kurs kako bi favorizovali jeftiniju stručnu obuku ili preći direktno na tržište rada, pre nego što im to dozvoli viza.

Vlada kaže da je nedavna revizija identifikovala ovu zloupotrebu ‘istovremenog upisa dva programa’ kao pitanje integriteta za izvozni sektor.

Ministar obrazovanja, Džejson Kler je rekao da nepošteni i beskrupulozni igrači pokušavaju da iskoriste međunarodne studente.

– Ova promena će sprečiti grabežljive provajdera viza da upisuju studente na druge opcije, pre nego što studiraju potrebnih šest meseci koje su dobili od prvog provajdera – istakao je ministar, i dodao da će to pomoći da se osigura integritet jednog od australijskih najvećih izvoznih proizvoda, a to je obrazovanje, dok će se istovremeno obračunati sa ’lukavim’ provajderima.

Promena stupa na snagu odmah.

Nove mere pozdravilo je vodeće telo australijskih univerziteta. Izvršna direktorka Katriona Džekson je rekla da je od suštinske važnosti da se zaštiti integritet sistema.

– Pozdravljamo vladinu akciju, na koju smo i pozvali, da se obračuna sa lukavim i beskrupuloznim provajderima, koji žele da iskorišćavaju studente za ličnu korist. Važno je da studenti koji dolaze u Australiju, na univerzitet, dobiju sve prednosti obrazovanja svetske klase koje im je potrebno i koje zaslužuju – naglasila je Džekson.

Širi pregled australijskog migracionog sistema treba da bude dostupan do kraja ove godine.

Stati na put prevarama

Sem toga, više kontrole će, takođe, biti primenjeno na grupe visokog rizika kako bi se sprečile prevare.

Lažne obrazovne usluge se suočavaju sa suspenzijom, jer vlada razmatra broj lažnih aplikacija i stopu odbijanja.

Više od 200 provajdera ima stope odbijanja vize veće od 50 odsto, što je kod vlade izazvalo zabrinutost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here