EPA
Ekonomske mere za dobrobit stanovništva: Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

Niz ekonomskih mera za gotovo sve kategorije stanovništva najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare koju je u sredu uveče održao sa premijerkom Anom Brnabić.

Na toj listi se našlo povećanje penzija, ali i plata za prosvetu i zdravstvo, kao i pomoć za decu starosti do 16. godine. Najavio je i pojeftinjenje nekih osnovnih životnih namirnica i još turističkih vaučera za odmor u Srbiji.

Podrška majkama

Od septembra će, kazao je Vučić, biti povećane plate u delu javnog sektora i penzija. Najstariji će imati veće penzije za 5,5 odsto od oktobra, a od januara još 14,6 odsto. Prosečna penzija kako je rekao Vučić će sa 324 evra otići na 390. U prosveti će povećanje biti 5,5 odsto, a od decembra ili januara još deset odsto.

– Sada je prosečna plata u prosveti viša od 74.000 dinara, a sa povećanjem ćemo biti blizu 90.000 dinara. Doći će, za samo nekoliko meseci, do ogromnog povećanja plata u prosveti – kazao je Vučić.

On je kumulativno povećanje od 16 odsto najavio i za zaposlene u zdravstvu, odnosno za medicinske sestre i tehničare.

– Za lekare i za ceo drugi javni sektor, vojsku, policiju, administraciju, verujemo da ćemo imati snage za povećanje od oko 11 odsto, a možda i više u zavisnosti od stanja u budžetu – istakao je Vučić.

Među merama koje je izneo je i jedna nova, novčana za majke.

– Imamo i novu meru, koju nikada nismo imali, a to je da damo po 10.000 dinara majkama za svako dete, od tek rođenog, pa do 16. godine – naglasio je predsednik i objasnio da ukoliko se samohrani otac stara o deci on će dobiti novac.

Ne poskupljuje struja

Prijava za ovu pomoć majkama od države, kako je najavio, kreće 20. avgusta, a isplata će biti oko 25. septembra.

– Ukupno je 1.190.000 dece tog uzrasta, i za tu meru smo izdvojili oko 100 miliona evra – istakao je predsednik.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na problem inflacije i najavio da će od petka hleb biti jeftiniji tri dinara.

– Hlebu Sava spustićemo cenu sa 57 na 54 dinara. Cena hleba će biti niža pet odsto, to nam je važno zbog zaustavljanja inflacije. Tendencije su dobre, inflacija se zaustavlja, pomalo i pada, ali moramo da ubrzamo taj proces – rekao je predsednik.

Kazao je da će zamoliti Međunarodni monetarni fond da ne poraste cena električne energije na koju se Srbija obavezala u septembru.

– Mislimo da je važnije da to ne utiče na povećanje drugih cena da bismo mogli brže da obaramo inflaciju do osam odsto da bi se sledeće godine mučili da je spustimo na 3-3,5 ili četiri odsto – rekao je Vučić.

Stižu turistički vaučeri

Predsednik je komentarišući da se vaučeri za odmor u Srbiji odmah razgrabe obelodanio da je doneta odluka da se podeli još.

– Još 100.000 vaučera na po 5.000 dinara je spremno, a bićemo spremni na još 100.000 vaučera. Želimo da zamolimo ljude, da i leto i zimu provedu u Srbiji- rekao je on.

Tradicionalno prijateljstvo

Predsednik Aleksandar Vučić se sastao sa predsednicom Indije Droupadi Murmu koja boravi u Beogradu i zahvalio joj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. On je podsetio da su diplomatski odnosi uspostavljeni 1948. i da je Srbija ponosna na ovo tradicionalno prijateljstvo.

-Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodno javno pravnih normi i Povelje UN. Srbija će se na isti način odnositi prema Indiji i verujemo da u svakoj instituciji u svetu postoji prostor za našu najbližu saradnju, koju niko ne može da naruši – naglasio je Vučić.