Vesti
Najveće povišice za zaposlene u sektoru nege starih lica

Od subote 1. jula u Australiji će stupiti na snagu niz promena za zaposlene i penzionere, kao i nove cene struje, ali i subvencije za plaćanje električne energije, vrtića i drugih usluga.

Dobra vest za sve zaposlene je da se povećava iznos koji poslodavac mora da uplati u penzioni super fond. Garantovani iznos se uvećava za pola procenta, sa 10,5 odsto na 11 odsto od iznosa bruto plate. Za mlade ljude na početku radnog veka to znači barem 20.000-30.000 dolara više u super fondu kada se penzionišu.

Takođe, stariji Australijanci će u super fond moći da prebace, bez plaćanja poreza, još 200.000 dolara u takozvani „tok prihoda u fazi penzionisanja“, pošto će limit za ukupne iznose porasti sa 1,7 miliona na 1,9 miliona dolara.

Zaposlene sa minimalnim platama od iduće sedmice čeka povećanje od 8,6 odsto, dok će radnici koji primaju zarade prema industrijskom sporazumu (award) dobiti 5,75 procenata više. Minimalna satnica će od 1. jula iznositi 23,23 dolara, a nedeljna plata 882,80 dolara.

Povećanjima minimalca i award zarada biće obuhvaćeno oko 2,6 miliona zaposlenih u Australiji. Državni službenici i ekonomski stručnjaci savetuju da proverite vašu platnu listu kada dođe na red julske zarade.

Što se tiče plata, najbolje su prošli zaposleni u sektoru brige o starim licima, pošto će deo njih dobiti povećanje od 15 odsto, preko zagarantovanih 5,75 odsto.

Kada je reč o penzionerima, takođe počinju da se primenjuju značajne promene i to ne samo po pitanju visine penzija, već i starosne granice za punu državnu penziju. Od 1. jula prag za odlazak u penziju se povećava sa 66,5 na 67 godina.

Od 1. jula poskupeće struja, i to u rasponu od 20 do 30 odsto, u zavisnosti u kom delu Australije živite. Najveća povećanja cena pogodiće stanovnike Novog Južnog Velsa, Južne Australije i jugoistočnog Kvinslenda. Istovremeno će početi da se primenjuju subvencije za plaćanje računa za električnu energiju, koje će se razlikovati od države do države.

U Kvinslendu, ugrožena domaćinstva dobiće po 1.072 dolara pomoći, a sva ostala po 550 dolara. U Viktoriji domaćinstva koja ispunjavaju uslove dobiće 250 dolara, a ona koja to još nisu uradila mogu se prijaviti za dodatnih 250 dolara preko servisa državne vlade. Domaćinstva koja zadovoljava uslove u Novom Južnom Velsu i Tasmaniji dobiće po 500 dolara subvencija, dok će u ACT, Zapadnoj Australiji i Severnoj teritoriji olakšica iznositi 175 dolara.

Rastu subvencije, ali i cene za vrtiće

Značajne promene stupiće na snagu i kada je reč o plaćanju brige o deci. Subvencije za troškove vrtića će se povećati za sve porodice koje zarađuju manje od 80.000 dolara godišnje, pošto će od 1. jula imati pravo na 90 posto naknada za brigu o deci o trošku saveznog budžeta.

Takođe, povećava se i prag zarada za subvencije, pa će sada pravo na određene olakšice imati sva domaćinstva koja ostvaruju prihode do 530.000 dolara godišnje. Prag je do sada iznosio 346.000 dolara.

Međutim, istovremeno s ovim subvencijama, mnogi vrtićimi će poskupeti i do deset odsto, što centri za brigu o deci opravdavaju visokom inflacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here