EPA/Dominik Bat
Plaža u Hrvatskoj

Broj gostiju iz Srbije je ove godine za 60 odsto veći nego prošle u istom periodu, a čak 20 odsto više nego rekordne 2019. godine, objavio je “Večernji list”. Interesovanje se sa Istre i Kvarnera proširilo na Dalmaciju, a bezbednost srpskih turista već nekoliko godina nije u pitanju, navodi “Večernji”.

List piše da se za hrvatsko-srpske turističke odnose može reći da su poslednjih godina ušli u normalu.

“Ali, svakog avgusta situacija se nanovo lagano uskomeša. Obeležavanje Oluje, koja se u dve države doživljava dijametralno suprotno, ne prođe bez ogorčenih komentara, a ove godine je svoj obol dao (i) novosadski gradonačelnik Miloš Vučević”, objavio je zagrebački “Večernji list” i podsetio da Vučevićevu izjavu da nikada neće razumeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri ili hrvatskim ostrvima.

Upravo tog dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 srpskih gostiju. Nije zabeleženo da je ijedan imao nekih problema zbog toga što je iz Srbije. Kao ni 127.000 srpskih turista, koji su izabrali Hrvatsku za odmor od početka ove godine, dodaje “Večernji”.

Broj gostiju iz Srbije porastao je za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a 20 odsto je više nego rekordne 2019.

– Nisu gosti iz Srbije drugačiji od turista iz drugih evropskih zemalja. Menjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politikom i nacionalnostima i bezbednost njihovog boravka prestala je da bude tema još pre sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživeli neku neugodnost, provalu u automobil i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Nemcu, Italijanu – rekao je Boris Žgomba, predsednik Udruženja putničkih agencija HGK i zvaničnik turističke kompanije Uniline, koja ima kancelariju i u Srbiji.

Njegova agencija ove godine beleži pojačano zanimanje srpskih turista za odmorom u Hrvatskoj, a interesovanje se još pre nekoliko godina proširilo sa istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju, piše novinarka “Večernjeg lista” Radmila Kovačević.

8 COMMENTS

  1. Bravo Srbi. Jel vam lepo bilo na hrvatskoj obali uz proslavu i vatromete povodom stradanja neduznih u Oluji.

  2. Pa to je najbolja kazna, dok Nas Hrvoje pljuje i Gazi Mi Mu dolazimo na more. Nebi otisao tamo da Mi oni Plate!

  3. To je laz i ne palite se evo na visu je spica dva auto iz ns i jedan iz bga to je to. Samo vas pale.

  4. Nema to nikakve veze sa srbima iz Srbije, takvima su i za vreme rata bili krivi srbi iz Krajine jer zbog njih ne mogu na hrvatsko more. Na kraju i u sbiji pocinju da prave “dernek” povodom toga. Zasto da ne? I onako tadasnja vlast nije ucinila nista da to spreci, a ova se kao izvinjava, a ustvari gleda da usicari koji glas.

  5. Bravo za srbe iz Srbije na letovanju U lepoj njihovoj, nemojte plakati kad vam ogrebu Auto i skacete U more obucenu pa vicete nemojte mene udarati ja Sam crnogorac, srecno vam bilo i SRAM vas bilo, imate Li obraza?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here