Tanjug

Fondacije otvorenog društva u Albaniji i na KiM sprovele su zajedničko istraživanje o vrednostima, saradnji i ujedinjenju Albanaca sa Kosova i iz Albanije.

Ono pokazuje da se 75 odsto Albanaca iz Albanije i dve trećine stanovnika Kosova i Metohije zalažu za ujedinjenje i zajedničku državu, prenosi portal Kosovo onlajn.

Istraživanje je sprovedeno 2019. godine, a u njemu je učestvovalo 2.504 građana, od kojih 1.200 iz Albanije i 1.304 sa KiM.

Većina ispitanika u Albaniji i na KiM smatra da se međusobni odnosi nisu dovoljno razvili i da bi na tome još trebalo da se radi. Samo 18 odsto ispitanika u Albaniji i 20 odsto na KiM smatra da su odnosi na dobrom nivou.

Geografski gledano, ispitanici iz Prištine i okoline i iz centralne Albanije čine većinu u okviru grupacije koja se protivi nacionalnom ujedinjenju, a svega 23 odsto Albanaca u Albaniji i 17 odsto kosovskih Albanaca veruje da je tako nešto uopšte moguće.

Nemačka, Hrvatska, SAD, Turska – prijateljske zemlje

U delu ispitanika koji veruju u nacionalno ujedinjenje, većina anketiranih sa Kosova veruje da će se to dogoditi za pet godina (39 odsto), dok je u Albaniji većina procenila da će se to možda dogoditi u narednih 10 godina.

Anketirani su podeljeni oko pitanja da li bi EU integracije umanjile potrebu za ujedinjenjem u jednu državu. Dok kosovski Albanci imaju tendenciju da misle da je korupcija veća na Kosovu nego u Albaniji, Albanci u Albaniji uglavnom misle da je kod njih veća korupcija, pokazalo je istraživanje.

Što se tiče vladavine prava, i građani KiM, i oni u Albaniji smatraju da se zakoni bolje sprovode na KiM.

U Albaniji i na KiM anketirani su uglavnom saglasni da su Nemačka, Italija, Francuska, SAD, Hrvatska i Turska prijateljske države, ali su podeljeni oko pitanja da li bi EU integracije umanjile potrebu za ujedinjenjem.

Razmena teritorija – sever Kosova za Preševo, ne ocenjuju kao prihvatljivu opciju ni u Albaniji ni na Kosovu, čak i ako bi to rezultiralo priznanjem i članstvom Kosova u UN ili nacionalnim ujedinjenjem.

Što se tiče zvaničnog stava Albanije prema Kosovu, na KiM i u Albaniji anketirani su saglasni da je Albanija „veliki brat” Kosova. Građani Kosova, predominantno srpske nacionalnosti, veruju da Albanija pokušava ekonomski da dominira Kosovom, ali Albanci u Albaniji se s tim ne slažu.

Kosovski Srbi smatraju da se Albanija preterano meša u unutrašnja pitanja Kosova, dok se ispitanici iz Albanije s tim ne slažu.

Na pitanje da li lično imaju prijatelje među kosovskim Albancima, 36 odsto kosovskih Srba je odgovorilo potvrdno i samo tri odsto kosovskih Albanaca.

Za brak sa pripadnikom ili pripadnicom druge veroispovesti je 79 odsto ispitanika iz Albanije i samo 13,5 odsto ispitanika sa Kosova.

5 COMMENTS

  1. Ako ste realni,znate da se Srbi sa time nece NIKAD sloziti. Ja licno sigurno NE! A rado bih to i dokazao. Verujem da nisam sam. Za KRST casni i SLOBODU zlatnu!!!

  2. Srbija treba da uvede sluzenje vojnog roka za sve mlade i da masovno ulaze u vojsku, pogotovu u sistemu S300, 10 baterija bi bilo super. Prva i najvaznija stvar je vojska, jer sa jakom vojskom jaka je i drzava, a sa jakom drzavom ne moze svako da se sprda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here