pixabay.com

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da koronavirus ostaje sa nama sve dok se ne nađe vakcina, a da će onda morati da se vakciniše velika većina ljudi.

– Nemojte da se zanosimo i čekamo neki datum da samo nestane – istakao je ministar na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Zato je ponovo apelovao na stanovništvo da poštuju sve mere, kao što su higijena, distanca i maske, kako bi se smanjio broj pacijenata u bolnicama, čime bi zdravstvene ustanove bile oslobođene za pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom.

Lončar je kazao da je više od 70 procenata bolnica pretvoreno u kovid bolnice, a cilj je da se sve vrate u normalni sistem, što nije moguće dok nema manji broj obolelih.

– Imamo mnogo više kovid negativnih pacijenata koji zahtevaju medicinsku pomoć. Mi sada nemamo vremena da čekamo da se isprazni jedna bolnica od kovid pacijenata, pa da celu vraćamo u normalan režim rada. Zbog dužine koliko traje lečenje moramo, kako se oslobađa jedan deo bolnice, da taj deo osposobimo i vratimo u normalni sistem – objasnio je on.

Lončar je kazao da kada se oslobodi jedan deo bolnice treba najmanje četiri dana da se radi 24 sata, da bi se sprovele sve procedure dezinfekcije da bi se bezbedno taj deo vratio u rad sa nekovid pacijentima. Ujedno treba odmoriti radnike, uraditi im analizu, jer radnike nije moguće mešati da rade u kovid i non kovid režimu.

Lončar je istakao da se smanjenje broja kovid pacijenata može postići samo poštovanjem mera i promenom navika.

– Nema dileme da to može biti drugacicje. Ako vratimo stare navike vrlo brzo ćemo anulirati aktuelne brojeve. Gde imamo da je situacija dobra tamo se pridržavaju mera, a to su, na primer, Nemačka, Slovenija i Austrija. Što mi ne bi mogli biti disciplinovani kao i oni? Nemaju oni druge mere, već sve zavisi samo kako se ponašaju. Nema nikakvog opuštanja, možemo da živimo sa maskama, distancom – rekao je on.

Infektolog Mijomir Pelemiš pozvao je medije na pomoć istinitim obaveštavanjem javnosti.

Kazao je da jeste smanjen broj pregleda i ležećih pacijenata, ali na intenzivnim jedinicama ima i dalje veliki broj pacijenata.

Istakao je da moraju da se osude napadi na medicinske radnike, koji se bore svom snagom za živote ljudi.

– Ovaj broj bolesnika koji se prima i pored toga što imamo manji broj pregleda su ozbiljni bolesnici. Najveći problem je što moraju u jedinice intenzivne nege – ukazao je on.

Pelemiš je kazao da ima mesta optzimzmu, ali i velikom oprezu.

– Imamo i dalje visok procenat pacijenata sa teškom kliničkom slikom – rekao je on i pozvao na oprez da se ne donose prerano zaključci o posledicama dejstva oboljenja.

Kazao je da, konkretno misleći na informacije o sterilitetu kao posledici, da je neophodno sprovesti detaljna istraživanja da bi se moglo tako nešto tvrditi.

Takođe je kazao da treba sačekati da prođe vreme da se vidi i kakve će posledice ostaviti i po kardio-vaskularni sistem.

Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KC Srbije, apelovao je na stanovništvo da poštuje sve mere i tako pomognu da se smanji broj pacijenata na intenzivnim negama.

Ukazao je da je medicinsko osoblje koje se danas bori za njihove živote isto ono koje se bori od marta.

– Smanjenjem broja zaraženih, komplikovanih pacijenata, dovešćemo do toga da naše zdravstveno osoblje odmorimo. Daćemo time šansu da svedemo rezultate u radu i pripremimo se na nove događaje koji slede na jesen i zimu – istakao je on.

Lađević je ukazao da je na intenzivnim negama situacija stabilna, pod konrolom i da su u stanju da leče pacijente.

2 COMMENTS

  1. VAMA JOS NIJE JASNO VECINA KOJI SE VAKCINISE IMA DA OTEGNU PAPKE. TREBA NACI KO CELO VREME PUSTA CRONO 19. CRONA NEMA NOGE DA HODA ALI IMAJU ONO GA SEJE “CRONO 19”

  2. Brate, ne budi naivan Koronu šire mediji. Bez generisanja laži o Koroni ovo niko ne bi zarezivao! Dole mediji, stop vakcinama

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here