pixabay.com

Ako se svakodnevno vozite gradom, onda i na desetine puta stanete na crveno svetlo. Međutim, da li to izvodite ispravno?

Istraživanja kažu da veliki broj vozača, čak i onih iskusnih, pravi neke krucijalne greške prilikom ovog uobičajenog manevra.

Delom jer su pogrešno naučeni u autoškolama, delom jer slušaju loše savete, ali činjenica je da brojni vozači prave jednu ili više grešaka.

Prerano prebacivanje u ler

Prvo, uobičajena je greška prerano prebaciti menjač u neutralni položaj, čak nekoliko stotina metara od raskrsnice. Prebacivanjem u ler daleko pre dolaska na semafor povećava se trošenje i habanje vaših kočnica.

U praznom hodu jedino sredstvo usporavanja su kočnice, što znači da postižu više temperature nego kada koče u brzini, što rezultira mnogo skupljim servisnim popravkama kočnica. Takođe, u leru je i potrošnja goriva veća nego kad automobil koči sam, odnosno motorom.

Drugo, spuštanje u nižu brzinu dok se približavate raskrsnici, a pre nego što pritisnete kvačilo i kočnice, staromodan je način. Nije dobro prilagođen modernim automobilima s prednjim pogonom s disk kočnicama i ABS-om.

Prebacivanje u niže stepene prenosa započelo je još dok je većina automobila imala pogon na zadnje točkove i nepouzdane bubanj kočnice, koje su bile sklone pregrevanju i slabljenju.

S modernim kočnicama, niži stepen prenosa dodaje otpor prednjim točkovima i zapravo može da poveća zaustavni put na klizavim putevima.

Pritisnuti kvačilo tek kada obrtaji padnu

Kao što smo spomenuli, ove dve stvari koje ljudi obično rade su pogrešne. Ali njihova kombinacija pravi je način da zaustavite automobil na crvenom svetlu. Dakle, ispravan način da zaustavite moderan automobil je da počnete da kočite pravovremeno držeći automobil u brzini i obe ruke na volanu. Nemojte da pritiskate kvačilo.

Tek kada potpuno usporite, odnosno neposredno pre nego što broj obrtaja motora dosegne hiljadu, pritisnite kvačilo i kada se zaustavite, stavite menjač u neutralan položaj.

Ako ćete neko vreme stajati, sigurnije je ostati u neutralnom položaju s nogom van kvačila nego čekati u brzini. Osim toga, držanje noge na kvačilu za svako crveno svetlo uzrokuje pregrejavanje i na kraju mogući kvar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here