EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

Blistava karijera, skromno poreklo, odmerena i mudra diplomatija glavni su atributi kojima je Angela Merkel ispisala “ličnu kartu” svoje političke vladavine. Samo na mestu kancelarke Nemačke, od koje je stvorila najmoćniju državu u Evropi, zadržala se 16 godina, mada je političku karijeru počela da gradi još kao mlada aktivistkinja partije CDU. Čini se da je jedino Helmut Kol u studentkinji fizičke hemije iz Istočne Nemačke tada video moćni politički potencijal.

Upravo ta žena postala je “mama nacije” i upravo posle nje, koja je sve odluke donosila hladne glave, strpljivo i taktično, prilike u Evropi i svetu više neće biti iste. Po oceni mnogih, bila je glavna poluga moći na evropskom tlu, savladala je finansijski kolaps 2008. godine, upravljala je uspešno migrantskom krizom, bila faktor stabilnosti između Istoka i Zapada, a svoju otadžbinu privredno ojačala. Kao ćerka sveštenika, ostala je skromna i u danima najveće slave.

U mladosti joj nije smetalo da boravi u maloj prostoriji Akademije nauka gde je radila, a danas, i posle sjajne zarade na mestu kancelarke, još živi u svom stanu u Berlinu, čak je lokalna anegdota da je svaki ozbiljniji menadžer bogataš za nju. Poput političkih odluka, i privatni život je držala daleko od javnosti. Dva puta se udavala. Sa prvim mužem Urlihom Merkelom, čije prezime nosi, bila je u braku od 1977. do 1982. godine, da bi se 1998. godine udala za sadašnjeg supruga i kolegu naučnika Joakima Zauera. Nema dece, a po povlačenju sa mesta kancelarke izjavila je da ide u zasluženu političku penziju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here