Večno pamtimo Kosovski zavet

K. Marković - Vesti
K. Marković

Započete pretprošlog vikenda, a nastavljene tokom nedelje, vidovdanske svečanosti među Srbima u Viktoriji dostigle su svoj vrhunac upravo minule subote, kad je u ispunjenoj sali crkve Svetog Đorđa u Sent Albansu održana tradiconalna Vidovdanska Akademija.

Obeležavanje 630. godišnjice od Boja na Kosovu proteklo je uz bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo više desetina učenika srpske škole „Vuk Karadžić“ i članovi folklorne grupe „Morava“. Recitacijama, dramskim odlomcima i prigodnim pesmama đaci i njihovi nastavnici su podsetili na veliki istorijski događaj.

– Kao što znamo, 1389. godine na Kosovu su se sudarile dve sile, dve vojske. Turska vojka je brojala 40.000 vojnika i predvodio je car Murat, a srpska vojska od 12 do 20.000 hiljada voljnika i predvodio je knez Lazar Hrebeljanović – podsetio je na početku programa učenik Dimitrije Jović.

Pre akademije, u hramu su održani i večernja služba i parastos stradalim od Kosova do današnjih dana, a uz učešće sveštenika Borislava Petrovića. Kasnije u sali, starešina hrama u Sent Albansu obratio se prisutnina i pozvao da kao narod ne zaboravimo na poruke koje i danas Kosovo šalje.

– Nikada ne zaboravimo Kosovski zavet, nikada ne zaboravimo ono za šta se opredelio knez Lazar. Proći će zemlja i ovozemaljsko, ali kao Srbi pravoslavne vere, budimo ljudi savesti, negujmo u sebi vrednosti koje u sebi imaju svojstva večnosti. Takav je bio i Kosovski zavet – podsetio je između ostalog sveštenik Borislav Petrović.

– Nemojmo se deliti, braćo i sestre. Kosovo je naš bol, ali i uspeh. I tada je bilo podela među našim narodom kao i danas. I danas se zbog Kosova delimo. Ne trebaju nam neprijatelji sa strane, a ima ih mnogo, teško je u ovom velikom svetu naći prijatelja. Neka nam Kosovo bude opomena – bile su neke od poruka prisutnima sveštenika iz Sent Albansa.

Akademiju je otvorio školski hor himnom Srbije, a zatim je nastavljena vidovdanskom besedom i izborom poezije o velikom srpskom prazniku i kosovskim svetinjama.
– Vidovdan i Kosovo zauvek su povezani sudbinski, večita su inspiracija pesnicima i umetnicima da stvaraju poeziju. Kosovski boj je odredio i sudbinu onih koji su ostali posle bitke. Postoje brojna svedočanstva o teškom položaju naših žena u to vreme, svedočanstva o zadužbinama, crkvama i manastirima – rekla je Anastasija Guvnjak, voditeljka programa.

Slavu Kosovskim junacima odali su i učenici 5. i 6 razreda, odlično izvedenim recitacijama: „Krenuli su Obilići“, „Dozivanje sa Gračanice“ i „Sini jarko sunce sa Kosova“. U programu su izvedene i recitacije „Na Kosovu ravnom“, „Spomen Vidova dana“. Bogdan Galović je dobio apluze za recitovanje pesme „Kosti predaka“, a učenik Aleksandar Šmitran za „Nek’ vide dušmani“.

Školski hor predvođen nastavnicom Natašom Amidžić predstavio se i pesmama „Srbijo majko“, „Ovo je Srbija“ i „Himna Kosovskih junaka“. Vidovdanska akademija je završena nastupom folklorne grupe „Morava“ koja je izvela splet srpskih igara.

Dramski prikaz

Za veliku pohvalu bilo je što su svi učenici svoje recitacije i besede o Vidovdanu naučili napamet i još jednom pokazali kako sa svojim nastavnicima neguju srpski jezik.
Učenici 11 razreda izveli su dramski prikaz „Kneževa večera“, a zatim je školski hor izveo pesmu „Oj Kosovo, Kosovo“.  Najmlađi učenici srpske škole izveli su rodoljubivu recitaciju „Srpkinjica jedna mala“. Učenici sedmog i osmog razreda dobili su duge aplazue za učešće u recitacijima „Pesma o dragoj“, „Kad bagremi cvetaju“ i „Simonida“.

I bol i ponos

Dramom „Kosovo je duša Srbinova“ učenici 12 razreda podsetili su da su Kosovo i danas bol i ponos srpskog naroda. Nikolina i Nedeljko Jarčevich, na izuzetno emotivan način izvodili su delove narodne pesme „Kosovka devojka“. Đaci 9. i 10. razreda  predstavili su se kraćhim recitalom „Slovo Kosovskih boraca“.

2 KOMENTARA

  1. Милина од Бога. Срби растурени по целом свету шире православље и српску културу, плачу за братством-јединством, док крвници черече Српски Балкан. Друже Тито да Бог да ти кости звецкале у сандуку на Дедињу!!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime